Televízió

2024.01.08. 10:12

Titkos drogügyletek a Dunán

Vörös narkó: film a Magyar Népköztársaság titkos drogügyleteiről a Dunán.

Szon.hu

Részlet a filmből

Forrás: MTVA Filmiroda

Hogyan lett Magyarország a Kádár-korszakban a világ egyik vezető kábítószer-előállítója?  Milyen kapcsolata volt a hazai titkosszolgálatnak a dél-amerikai drogbárókkal? Egy évtizedeken át tartó piszkos üzlet elhallgatott története premierben mutatkozik be január 8-án, 21 órától a Dunán.

A Kádár-rendszer idején fontos állami bevételi forrást jelentett a kábítószergyártás és -kereskedelem. Magyarország a szocializmusban csak azért lehetett a „legvidámabb barakk”, mert évente több tonna kábítószert csempészett. Hazánk a világ elsőszámú illegális metakvalon termelője és beszállítója volt: a hipnotikus nyugtatót elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban értékesítették – a  magyar katonai titkosszolgálat tudtával és felügyeletével, valamint a kolumbiai drogkartell bevonásával. A hazai és a nemzetközi politikai elit által titkolt, törvénytelen üzletről szól az elsőként a Dunán látható Vörös narkó című 2023-ban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült dokumentumfilm.

Jamrik Levente (Magyar korridor - Varsó 1944; Elíziumi kém; A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci) új dokumentumfilmje rekonstruált akciójelenetekkel és szakértőkkel – köztük Orbán-Schwarzkopf Balázs történésszel, Dezső András és Mező Gábor oknyomozó-újságírókkal – vezeti végig a nézőket az államszocializmus múltjának titkos fejezetein. Az üzletkötéseken, csempészésen és politikai alkukon túl azt is felfedik, hova került a bűnelkövetés útján szerezett pénz. Egészen addig, amíg az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal, a DEA lefülelte az akciót.

A film több mint egy feszült atmoszférájú dokumentumfilm: utazás is, amely lenyűgöző képi világgal és kivételes színészi alakítással hidal át két kontinensnyi távolságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában