Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.03.26. 14:55

Megőrzik az utókornak vármegyénk értékeit

Miklós István

Fotó: Dodó Ferenc

Jó pár javaslatról kellett döntenünk, egy maratoni bizottsági ülésen vagyunk túl, melynek eredményeként több impozáns érték is bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktárba – árulta el lapunknak Baracsi Endre, a vármegyei értéktárbizottság elnöke kedden, a legutóbb felvett értékekről tartott sajtótájékoztatón. Ahogy megtudtuk, a legutóbbi ülésen a bizottság tagjai tíznél is több javaslatot vitattak meg, melyek közül öt kerülhetett fel az immár 172 értéket számláló listára. A sajtótájékoztatón Filep Sándor, a vármegyei értéktárbizottság alelnöke arról számolt be, hogy az elmúlt években igazán magas színvonalúra emelkedett a bizottság munkája.

20240326_Értéktár sajttáj_NYH_DF_KM-9650
Fotó: Dodó Ferenc

Akár hungarikum is lehet

– A vármegyében rengeteg olyan érték van, amire büszkék lehetünk, de sokszor nem vesszük észre, miben élünk. Az értéktár egyik legújabb eleme a Tiszavasvári Sportgyűjtemény, melyben különféle relikviákat, mezeket, serlegeket gyűjtöttek össze, melyek nem csupán a település vagy a vármegye számára lehetnek fontosak. Később akár a vidéki sportgyűjtemények fellegváraként is beszélhetünk majd a tiszavasvári gyűjteményről. Egy olyan folyamat részesei lehetünk, aminek eredményeként a beregi keresztszemes után akár ez a gyűjtemény is bekerülhet a hungarikumok közé – hangsúlyozta Filep Sándor.

A frissen felvett értékek között találjuk a tyukodi gyékényfonást, a településhez kötődő táncokat, illetve a páratlan tatárjáráskori kincsleletet is. Szintén bekerült az értéktárba a Vigyázzunk Egymásra Egyesület által készített szívpárna, ami a daganatos betegségből lábadozó nőknek készített rehabilitációs segédeszköz.

20240326_Értéktár sajttáj_NYH_DF_KM-9638
Fotó: Dodó Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában