Nyíregyháza

2024.03.30. 08:53

Vendégségben az ismeretlen úrnál

Hit a szerelemben, a világ szépségében, az otthon iránti vágyban – ez ölt testet a versekben és az őket zenébe ringató klezmer dallamokban.

Száraz Anita

Jávori Ferenc Fegya és Lutter Imre lesz április 3-án 18 órától a Korona Hotel két vendége: verskoncertjükön húsz magyar költő versét hallhatja a kultúraszerető közönség. Ezen az estén az ismeretlen úrnál tesz látogatást Kölcsey Ferenc, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Heltai Jenő, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes, József Attila, Nagy László, Pilinszky János, Áprily Lajos, Örkény István, Kondor Béla, Kányádi Sándor, Adamis Anna és Illés Zoltán. A lélek mélységei, az ember kavargó természete, a hit, a szeretet és a szerelem labirintusában tolmácsolja a verseket a nyíregyházi származású Lutter Imre Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a zenei hangulatot pedig Jávori Ferenc Fegya Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, a Budapest Klezmer Band vezetője alapozza meg. Az előadás folyamatosan váltja a hangnemeket, feszültségből humorba, feszegető kérdésekből többértelmű válaszokba, figyelő álláspontból aktív jelenlétben csap át, miközben a zene, Fegya zongorajátéka megteremti a szükséges harmóniákat, hangulatokat, amik olykor elválasztják, máskor pedig összekötik az évszázados távolságokból egymás mellé kerülő szerzők alkotásait. Igazi verskoncert ez, amelyben a költemények az életünk zaklatott minden napjaiban, a robogó percekben és órákban szinte fel sem fedezett hiányokat töltik be, tükröt mutatnak az embernek, aki gyarló, de épp annyira érzelmes, figyelmes és szerető is, s akit átkarol az univerzum felett őrködő ismeretlen, nagy úr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában