spártai életmód

2020.04.21. 09:15

Kabaláson spártázik a kétszeres világbajnok

Az olajon futás helyett Vitkai Elemér inkább a szabadban edz.

Vitkai Elemér a gumiabronccsal is megküzdött hétvégén

Fotó: Vitkai Elemér Archívuma

Vitkai Elemér 2018-ban Izlandon megnyerte az ötven felettiek korosztályában a Spartan Iceland Ultra Championship elnevezésű huszonnégy órás versenyt, ezt a bravúrt tavaly Svédországban sikerült megismételnie.

A nyíregyházi férfi azóta sem riad meg a kihívásoktól, és megszállottan küzd is a megvalósításukért. Az elmúlt évben is rengeteg versenyen rajthoz állt.

Sűrű volt bizony, ötvenkét versenyen voltam, ebből negyvennyolc Spartan volt.

– A családomnak megígértem, hogy idén kevesebbet leszek távol, hogy többet tudjak velük lenni. Nemcsak sportolóként visel meg engem ez a helyzet, van egy egyesületünk, és a május 2-ára szervezett Nyíregyházi Extreme Trail Stadionversenyünket sajnos le kellett fújnunk, pedig hazánkban ez lett volna az első stadionban megrendezett akadályfutó verseny, de a május 16-ára tervezett krasznahorkai viadalunk is elmarad.

Harminckét akadály

Ennek az esztendőnek is rengeteg tervvel indult neki.

– A Spartan összes ágában, sprintben, superben, beastben és ultrában is sok helyen szerettem volna elindulni, de a mi sportágunkba is begyűrűzött a koronavírus-járvány, sorra maradtak és maradnak el a versenyek. Télen még sikerült háromszor indulnom, legutóbb Margitics Zoltán barátom invitálására február 22-én Nyírbátorban a Dragon Ice-on vettem részt. Európa- bajnokság és világbajnokság is szerepelt az idei versenynaptárban. Fő versenyem a szeptember 22-ei ultra-világbajnokság lett volna, korosztályomban kétszeres világbajnok vagyok, nagyon motivált a triplázás lehetősége, de tíz nappal korábban Ausztriában a kontinensviadalon is rajthoz álltam volna. Nem sok esély van arra, hogy ezeket megrendezik.

– Az edzésekkel azonban nem álltam le, főleg Tokajban és a nyírturai erdőben futok.

Nekem ez már egy életforma, amelyet az évek alatt megszoktam, és nem is tudnék lemondani róla.

– Annyi előnye azonban van ennek a helyzetnek, hogy több időt tudok tölteni a családommal. Az interneten keringenek különböző praktikák, például az étolajon futás vagy egy íróasztal körül teljesített maraton, én azonban maradok a kinti edzéseknél. Ha az ember betartja az alapvető biztonsági előírásokat és a megfelelő távolságot, véleményem szerint nem lehet probléma.

– Mostanában rengeteg embert látok futni, azt gondolom ez annak köszönhető, hogy a termek bezárásával sokan „kiszorultak” a futópadról a szabadba. Ez jó, mert remélhetőleg sokan ráéreznek ennek az ízére.

Elemér az elmúlt hétvégén egy különleges versenyen vett részt.

Kővári János barátommal a kabalási erdőben a sprint távjának megfelelő pályát alakítottunk ki, és elneveztük Spartan home office sprintnek.

– A közel hat kilométeres távon harminckét akadályt építettünk, volt ott többek között kötélmászás, kötélen egyensúlyozás, lánccipelés, gumiabroncs-görgetés, dárdadobás, és még frissítőpontot is telepítettünk.

Nagykövetnek választották

Ebben az évben óriási megtiszteltetés érte a veterán sportolót.

– A Spartan nagykövetének választottak meg, bekerültem a Spartan Pro Teambe, amelynek országonként három női versenyző mellett három férfi a tagja. Feladatunk a sportág népszerűsítése, és ebben az évben külön fejpántot és mezt kapunk, amelyet az összes versenyen viselünk. Ez nagyjából olyan, mint a Tour de France kerékpárversenyen a sárga trikó.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában