atlétika

2020.10.14. 07:50

Bajnoki címeket, érmeket löktek, vetettek

A Nyíregyházi Sportcentrum dobóatlétái rövid pihenő után elkezdik az alapozást.

A felnőtt dobók (balról): Szikszai Róbert, Tóth Balázs, Kerekes László, Kerekes Dóra és Tucsa Veronika

Fotó: Mán László

Összességében eredményes esztendőt zártak a Nyíregyházi Sportcentrum dobóatlétái. A felnőttek közül a súlylökő Tóth Balázs két, a diszkoszvető Kerekes Dóra egy bajnoki címet szerzett a fedett pályás és a szabadtéri bajnokságon. Versenyzőink a korosztályos megmérettetéseken is bizonyítottak. A fiatalokra és Dórára szerdán még egy verseny vár, a rövid pihenőt követően pedig hamarosan kezdődik az alapozás.

Fedett pályán egy arany, két ezüst, a szabadtérin két arany. Az utánpótláskorúaknál öt medál, egy bajnoki cím és négy ezüst a termés. Ezek mellett még több elsőség, érmes eredmény, illetve jó helyezés különböző versenyeken.

Ez az idei termése a Nyíregyházi Sportcentrum dobóatlétáinak. A vírushelyzet miatt alaposan felforgatott szezon értékelésére Kerekes Lászlót, a dobóatléták edzőjét kértük.

Sérülten is versenyzett

– Még nincs vége a szezonnak, hiszen szerdán még utazunk egy szombathelyi versenyre, igaz, itt csak a fiatalok és Dóra indul – kezdte Kerekes László. – Ami a többieket illeti, súlylökésben Tóth Balázs már tavaly megvillantotta az oroszlánkörmeit a csapatbajnokságon elért győzelmével. Idén utolsó dobásával megnyerte a fedett pályás bajnokságot, majd a szabadtérin sem talált legyőzőre.

– A korosztályos bajnokságon ugyan kikapott, ám ott sérülten indult. Balázs sokat javult technikailag, és fejlődött, mert vele még mindig azért tréningezünk, hogy elbírja az edzést. Még sok van benne. Egy új atlétikai program részese lett, így már két hét múlva egyhetes edzőtáborozásra megyünk.

– A súlylökésnél maradva Tucsa Veronika remek adottságokkal bír – folytatta Kerekes László. – Miskolcról érkezett, elkezdtünk dolgozni, ám a keresztszakadása miatt a térde nem bírta a terhelést, meg kell műteni. Tavaly negyedik volt a felnőttbajnokságon, de nem történt áttörés. Most végez az egyetemen, és tudomásom szerint otthon, Szendrőn fog tanítani. Szerettem volna, ha itt marad, de erre nincs esély.

– Szikszai Robinak nem volt jó éve – tért át a diszkoszvetésre Kerekes László. – Nem indult rosszul, mert a téli dobóbajnokságon második lett. Utána remek formában edzett, 64 méter körül dobált.

Edzőpartner nélkül maradt

– Aztán jöttek a sérülések, meghúzódott a mellizma, a dereka, az országos bajnokságon nem is tudunk elindulni. Sajnos Káplár Jancsi abbahagyta, pedig vele nagyon jó edzőpárost alkotott, és nagyon segítették egymás munkáját. Tizennégy évig edzettek együtt, ennek vége lett, és ez nem maradt nyom nélkül. Bízom benne, hogy hamarosan magára talál, és a már említett atlétikai programnak ő is részese, ez lökést adhat számára.

– Ami Dórit illeti, idén Szombathelyen a Dobó SE tagjaival gyakorol, hiszen itthon ő is szinte egyedül edzett. Átjárt Debrecenbe dolgozni, munka után tudott gyakorolni, addigra a többiek már végeztek. Ráadásul egyetemre is járt, ez a három sok volt. Így fizetés nélküli szabadságra ment, edz, és közben tanul. Sokat fejlődött szép eredményeket ért el.

– Számszerűleg nem nagy a fejlődés, mert 54,4-e volt és most 55,86-a van, de nagyon stabilizálódott a formája, az 54-55 körüli eredményt álmából felkelve is tudja. Most jöhet majd az előrelépés, ehhez megvan a kemény meló Szombathelyen, neki pedig erre van szüksége, sokat kell dolgoznia.

Ügyesek a fiatalok

– Ami a fiatalokat illeti, vannak tehetségeink, Czabán Áron az ifibajnokságon második lett diszkoszban, Rentkó Máté szintén ezüstöt szerzett a serdülőknél. Többen bontogatják a szárnyaikat. Összeállt egy jó kis csapat. Tavasszal is ez volt a helyzet, ám akkor a pandémia gátat szabott a munkának. Azért is megyünk el a szombathelyi versenyre, hogy remélhetőleg versennyel és sikerélménnyel zárhassák a szezont. A középiskolás csapatbajnokságban még több fiatal érintett az iskolája színiben. Egy rövidke pihenő jön, aztán november elején remélhetőleg elkezdhetjük az alapozást – így Kerekes László.

A Sportcentrumban Kerekes László mellett Cserpák Róbert irányítja a dobók edzéseit. Mellettük a gégényi Dorka Zoltán, a bajnok Balogh Leticia edzője és a nyírbogdányi Oroszi István segíti a munkát az utánpótlás nevelésében.

ML


A Sportcentrum dobóinak eredményei

Felnőtteredmények. Fedett pályás ob. Súlylökés: 1. Tóth Balázs. Diszkoszvetés: 2. Szikszai Róbert és Kerekes Dóra.

Szabadtéri ob. Súlylökés: 1. Tóth Balázs. Diszkoszvetés: 1. Kerekes Dóra.

Szuper Liga-döntő. Súlylökés: 2. Tóth Balázs. Diszkoszvetés: 1. Kerekes Dóra. 2. Szikszai Róbert.

Csapatbajnoki döntő. Súlylökés: 2. Tóth Balázs. Diszkoszvetés: 1. Kerekes Dóra, 2. Szikszai Róbert.

UP-bajnokság. Súlylökés: 2. Tóth Balázs.

Ifibajn. Diszkoszvetés: 2. Czabán Áron.

Serdülőbajnokság. Diszkoszvetés. 2. Rentkó Máté.

Újoncbajnokság. Súlylökés: 2. Balogh Leticia Dóra. Diszkoszvetés: 1. Balogh Leticia Dóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában