Jetski

2021.07.09. 09:54

Európa elitje harmadszor Leveleken

A kontinensviadal és junior-világbajnokság zárófutamának ad otthont jövő hétvégén a leveleki tó.

BB

Hamarosan ismét pezsegni fog a leveleki tó vize, izgalmas futamokra van kilátás

Fotó: Mán László

A koronavírus-járvány, mint minden sportágban, a jetskiben is módosította az évek óta megszokott versenynaptárt. Az eredetileg háromfutamosra tervezett sorozat utolsó állmását, a Portugál Nagydíjat törölték. Az így kétfutamossá vált UIM Jet-Ski Európa-bajnokság nyitóversenyének a múlt hétvégén a lengyelországi Elk adott otthont, a zárófutamot, a Magyar Nagydíjat pedig a Nyíregyháza közeli leveleki tavon rendezik jövő péntek és vasárnap között, amely a junior-világbajnokság zárófutama is egyben.

Jól szervezett verseny volt

A tavalyi verseny előtt az esélyekkel kapcsolatban óvatosan fogalmazott a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke, Czeller Béla: a sportág első embere öt érmet várt a magyar küldöttségtől, amit a versenyzők jócskán túlteljesítettek.

– Három első, hat második és egy harmadik helyet szereztünk. Rendkívül elégedettek voltunk a válogatott teljesítményével, összejött a titokban áhított tíz érem, ami a junior versenyzők rendkívül jó szereplésének is köszönhető. Eleve nagy öröm, hogy 22 nemzet 110 versenyzője itt volt ebben a járvánnyal terhelt időszakban, és azt hiszem, hogy senki nem vitatja, hogy egy nagyon jól megszervezett világversenyt rendeztünk. A nemzetközi szövetség vezetői is a legnagyobb elismeréssel beszéltek a magyar szövetség munkájáról, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy felajánlották egy világbajnoki futam megrendezésének lehetőségét, utoljára erre 2006-ban volt példa – fogalmazott büszkén Czeller Béla.

Huszonöt nemzet

Ami az idei versenyt illeti, az elnök elmondta, hogy 25 nemzet körülbelül 130-140 versenyzőjét várják Levelekre, ahol 12 kategóriában avatnak Európa-bajnokot, 2 kategóriában pedig junior világbajnokot. Hazánk színeit huszonöt versenyző képviseli majd, köztük jó pár nyíregyházival. Rajthoz áll Jászai Csongor, ifj. Komonyi Lajos és Hársfalvi Gergely is, a veterán Mikucza Tamás indulása egyelőre kérdéses.

Az országos bajnokságon mutatott forma és a Lengyelországban elért eredmények alapján az előző évihez képest bátrabban latolgatta az esélyeket Czeller Béla.

– A két bajnoki futamon biztatóan versenyeztek a válogatott tagjai, ami bizakodásra adott okot az Európa-bajnokság nyitófutama előtt. Elkben aztán egy tucat érmet szereztek a magyarok, a három arany mellett négy ezüstöt és két bronzot nyertek, amellyel az éremtáblázat élén zártak.

Nyíregyházi indulók

Szabó Barnabás, Jászai Csongor és a magyar színekben induló osztrák Kevin Reiterer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ezüst­érmes lett Major Marcell, Hársfalvi Gergely, Süli Csaba és ifj. Komonyi Lajos, míg a dobogó harmadik fokára Cseke Zsolt és Sümegi Martin állhatott fel. A junior-vb-futamon Jászai Csongor is indult, és a felnőtt Eb-aranya mellé vb-elsőséget is szerzett. Süli Csaba és ifjabb Komonyi Lajos ezüstérmes lett a világbajnokság lengyelországi állomásán.

– Tizenkét éremmel térhettünk haza, és ez több mint biztató a hazai állomás előtt, és külön öröm, hogy ebben a csapatban még további tartalékok is vannak, mivel több pontszerzőnk is volt Lengyelországban. Ők is közel álltak az éremszerzéshez. Ezek tükrében azt gondolom, hogy nem merészség tíz éremben gondolkodni – zárta Czeller Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában