Emléktorna

2023.06.23. 13:41

Folytatódik a hagyomány – idén is megemlékeznek Bicskei Bertalanról

Az 1984-es ifjúsági Európa-bajnok labdarúgó-válogatott tagjai a 11. tornát rendezik meg a 2011-ben elhunyt szakember tiszteletére.

Az ifiválogatott az Eb-győzelem huszonötödik évfordulóján még Bicskei Bertalannal (álló sor, balról az ötödik) ünnepelt

Fotó: Földi D. Attila / Nemzeti Sport-archív

Majdnem pontosan 39 éve már annak, hogy a magyar U18-as labdarúgó-válogatott korosztályos Európa-bajnokságot nyert Moszkvában. A mieink a fináléban 0–0-s rendes játékidőt és a hosszabbítást követően tizenegyesrúgásokkal 3–2-re győzték le a házigazda szovjeteket. Ez a siker egy életre összekovácsolta a válogatott tagjait, akik minden évben megünneplik pályafutásuk meghatározó diadalát és igyekeznek ápolni a hagyományokat, például a Bicskei Bertalan Európa-bajnokai ‚84 Egyesület megalakításával, valamint a Bicskei-emléktornával.

Az Eb-győztes ifiválogatottat (és később a felnőtt nemzeti együttest két ízben) irányító Bicskei Bertalan 2011-ben hunyt el, a következő évben máris megrendezték a szakember tiszteletére létrehozott viadalt – június 24-én már a 11. emléktornát tartják meg.

– A első tornát még az újságírók szervezték meg, azóta mi bonyolítjuk le – mondta el Krizán Sándor, az Eb-győztes válogatott nyíregyházi tagja, a torna szervezője. – Az eseménynek hetedik alkalommal ad otthont Vásárosnamény, a város polgármestere, Filep Sándor teljes mellszélességgel mellénk állt.

– Idén rajtunk kívül a színész-, az újságíró-, a Parlament- és a Bereg-válogatott vesz részt a tornán – folytatta. – Mindig nagy szeretettel várok mindenkit, nagy öröm, amikor ennyi ember összejön. Az idei tornával kapcsolatban viszont rossz a szám íze, mert a magyar öregfiúk-válogatott az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Az MLSZ-t is illene képviselnie egy csapatnak. Az öregfiúknak az a feladatuk, hogy a hagyományt ápolják, mindenhova el is utaznak, éppen erre a tornára nem tud eljönni hét-nyolc ember, ami nagy csalódás számomra és nagyon rosszul esik. Bicskei Bertalan kétszer volt szövetségi kapitány, a nyolcvannégyes győzelem még mindig nagy eredménynek számít. Felmerül bennem a kérdés: ha ennyire tisztelik a hagyományokat, akkor hogy állnak a jövőhöz?

Nagy nevekben azért így sem lesz hiány Vásárosnaményban.

– A válogatottunk tizenhét játékosából nyolc-tíz ember mindig eljön a tornára. Idén ott lesz mellettem a csapatban Petry Zsolt, aki Németországból kimondottan emiatt jön haza, továbbá Szeiler József, Szélpál László, Deák Sándor, Zsinka János, Kovács Kálmán és Kovács Ervin alkotják az együttest. Külön örülök annak, hogy a Színészválogatottal eljön Nemcsák Károly jó barátom is, aki huszonkilenc évig volt válogatottja csapatkapitánya – árulta el Krizán Sándor.

A program szombaton 11 órától a vásárosnaményi Görögkatolikus Templomban kezdődik, ahol a résztvevők megemlékeznek az elhunytakról, majd 13 órától az Eötvös József Általános Iskola műfüves pályáján csapnak össze a csapatok.

Az Eb-győztes válogatott tagjai: Petry Zsolt, Szeiler József, Takács József, Haáz Ferenc, Pintér Attila, Szélpál László, Keller József, Deák Sándor, Kovács Ervin, Krizán Sándor, Orovecz György, Csoboth Róbert, Vincze István, Zsinka János, Kovács Kálmán, Zsivoczky Gyula, Zvara József. Szövetségi edző: Bicskei Bertalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában