Atlétika, budapesti atlétikai világbajnokság

2023.08.24. 11:55

Az atlétikai világbajnokság bűvöletében

Orendi Mihály életét körülöleli az atlétika, így nem meglepő, hogy szinte mindennel tisztában van a vb kapcsán.

Klekner Hanga számára is hatalmas előnyt jelentett a hazai pálya.

Fotó: Török Attila

Hazánk történetének legnagyobb sporteseménye zajlik éppen Budapesten, hiszen augusztus 19. és 27. között a sportok királynője, azaz az atlétikai világbajnokság eseményeit rendezik fővárosunkban.

Egy régi álom valósult meg

Az atlétikai vb nagyságát csak az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság múlja felül, több mint 200 ország, kétezer atlétája verseng a Nemzeti Atlétikai Központban. Orendi Mihály edzői és sportvezetői pályája szorosan összefonódott az atlétika világával, így nem meglepő, hogy ismeretségeire alapozva már az építés szakaszában bepillantást nyert az infrastrukturális kivitelezés folyamataiba, hogy a világbajnokság versenyeiről már ne is beszéljünk.

– Óriási versengés van a világban egy-egy komoly világesemény rendezési jogáért – mondta el lapunk megkeresésére Orendi Mihály. – Ezek között a sportesemények között pedig a királynő vitathatatlanul az atlétikai világbajnokság. Hazánkban ez egy régen dédelgetett terv megvalósulása, hiszen a palettán már a felnőtt Eb-től, a junior vb-n át a mezeifutó világbajnokságig minden szerepelt, így logikus volt, hogy elhozzuk a felnőtt vb-t is. Ennek eredményeképpen egy csodálatos atlétikai komplexum épült.

Csodálatos szabadidőpark épült

Az eseményt követően a Nemzeti Atlétikai Központ a magyar atlétika kiemelt versenyhelyszíne és edzőközpontja lesz. A létesítmény azonban nemcsak a versenysport, hanem a szabadidős és az utánpótlássport fejlesztésében is hangsúlyos szerepet kap. A budapestieket és a diákokat edzőpályák, futópályák, kültéri edzőterem, valamint számos egyéb sportolási és kikapcsolódási lehetőség várja.

– Szerencsére lehetőségem nyílt arra, hogy már az építés során bepillantást nyerjek ennek a csodálatos épületegyüttesnek a kivitelezésébe – folytatta Orendi Mihály. – Mondjuk ki nyíltan, egy lepusztult, használaton kívüli rozsdaövezetből sikerült egy olyan szabadidőparkot életre hívni, amely a világbajnokságot követően is a sportolást, az aktív kikapcsolódását szolgálja majd. A világbajnokság a magyar atlétikára gyakorolt hatására azonban majd csak évek múltán fogunk választ kapni, ellenben az jól látható, hogy a hazai atléták felszabadultan, örömmel az arcukon versenyeztek a vb-n, ami mindenféleképpen az előnyükre válik. Az atlétikának biztos, hogy nagyon sokat fog ez a világbajnokság segíteni, de önmagában ez még nem elegendő, hiszen a sport alapjait az általános iskolás testnevelés sórákon kell megszerezni. Amennyiben minden szereplő megfelelően összefog, akkor négy-öt év múlva eljuthatunk oda, hogy eredményességben is kifizetődjön ez a világbajnokság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában