Ajak, Levelek, Nyíregyháza

2023.10.02. 14:00

Minden a lovakról szólt Szilvásváradon

Szabolcs-Szatmár-Bereget Ajak, Levelek és Nyíregyháza képviselte a 16. Nemzeti Vágtán.

Szon.hu

Tóth Tamara (középen) nyert, mellette Csíki Árpád (b) és Vörös Tamara a 6. Nemzeti Vágta döntő futamában

Forrás: Fotók: MTI, Komka Péter

- A Nemzeti Vágta nem teljesen lovas verseny, hanem egy országimázs-fesztivál, amely összehozza a határon belüli és túli magyarságot. A lovas sport, a lovaglás egy feltörekvő sport, ennek egyik „zászlóshajója” a Nemzeti Vágta - nyilatkozta Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató az M1 csatornán.

KÁLLOY MOLNÁR Péter
Kálloy Molnár Péter színművész a Tündérkert történelmi lovasfelvonuláson
Forrás: Fotók: MTI, Komka Péter

Az idén először nem a budapesti Hősök terén, hanem a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezték meg a seregszemlét. Női győztest hirdettek: Tóth Tamara, Kecskemét lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a döntőt. A 2023 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tamara a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát, valamint egy herendi Hadik-huszár szobrot és az Arany Sarkantyú-díjat vehette át az ünnepélyes díjátadón. Galaxy nevű lova hátára győzelmi takarót terítettek. Másodikként Vörös Tamara, Ácsteszér lovasa ért célba, a harmadik helyezett Zboray Viktória, Adorján versenyzője lett, a negyedik helyen Csíki Árpád, Szentkirály lovasa végzett.

A győztes mellett Nagy Isván agrárminiszter
Forrás: Fotók: MTI, Komka Péter


A Kishuszár Vágtán Rozs Anna Júlia, Szentkirály lovasa aratott győzelmet Nárcisz nevű lován Szikszó, Sarkad és Fülöpszállás lovasa előtt. A Fogatvágta fináléjában hárman álltak rajthoz, az első helyezést ötödször is Tieger Endre és ifjabb Tieger Endre párosa nyerte el a Dombóvár Sütvényi ménes színeiben.
A nemzetközi futam győztese a Bahreini Királyság lovasa, Mahmúd Mohamed Jar Mohamed Raid lett.

A Jótékonysági Sztárfutamot Krajnik-Balogh Gábor nyerte.

– A szombati pályabejárás rémes volt, besokkolt Rozi, vissza akartam lépni a versenytől. Aztán jól döntöttünk, hiszen továbbjutottunk – idézte fel élményeit Bak Edina, Ajak lovasa, aki Roven Gidran Rozi nyergében ült. – A középdöntő már nem sikerült, de így is elmondhatom, hogy amióta részt veszek a Vágtán, legalább odáig mindig eljutottam. A szereplésünket néhai Kovács János emlékének ajánlom.
Garai Richárd a Viharsarki Vágtáról került Szilvásváradra. Messinával indult el abban az előfutamban Nyíregyháza képviseletében, ahol a végső győztes végzett az élen.
– Rossz volt a start, nem ugrottunk ki időben, ezért kicsit csalódottak vagyunk. De Galaxytól nem szégyen kikapni. Messina még csak két hónapja van nálunk, több felkészüléssel még jobb időeredményre lehet képes – mondta Richárd, akinek a testvére, Roland Debrecent reprezentálta.    
A Kishuszár Vágtán vett részt a Leveleket képviselő Klicsu Vince: az első versenyén a címvédő futamába került, és bejutott a középdöntőbe, ami dícséretes teljesítmény.    
A Szilvásváradon tartott 16. Nemzeti Vágta tökéletes főpróbának bizonyult a jövő szeptemberi, jubileumi 40. kettesfogathajtó-világbajnokság előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában