Úszás, Bátori Sárkány Úszóegyesület, Antal Dávid

2023.11.28. 10:22

Halmozta az érmeket a nyírbátori úszó

Hatszor szólították a dobogóra a szlovéniai Kranjban a Bátori Sárkányok tehetségét, Antal Dávidot.

Antal Dávid edzője és mentora, Kaliba Viktor társaságában.

Fotó: Bátori Sárkány Úszóegyesület

Huszonnégy versenyző, tizenkét lány és tizenkét fiú képviselte Magyarországot a Közép-Európai Országok Serdülő Bajnokságán, azaz a CECJM-en, amelyet idén Szlovéniában, Kranj városában rendeztek meg november 25-én és 26-án. A viadal többek között arról híres, hogy mindig a magyar csapat nyeri, a magyar küldöttség hozhatja haza a legeredményesebb nemzet trófeáját, ami ezúttal sem volt másképp, végül harmincnégy érmet nyertek a mieink, az egyéni és a váltó számokban is kiemelkedően teljesítve.

Antal Dávid is a keretben

A Bátori Sárkány Úszóegyesület kiválósága Antal Dávid az elmúlt időszakban elért kiváló eredményei révén ezúttal is meghívót kapott a válogatottba. A fiatal sportolóra elég nagy feladat hárult, hiszen Kaliba Viktor tanítványa a két versenynap alatt négy egyéni szám mellett négy váltóban is helyet kapott. 

Az első nap délelőttjén a 200 méteres hátúszás döntőjében volt érdekelt Dávid, amelyet magabiztosan, 2:06.39-es idővel meg is nyert román ellenfelével szemben, miközben a dobogó harmadik fokára a szintén magyar Kenyeres Gergő állhatott fel. Első sikerét a 4x100-as fiú vegyesváltóbeli szereplése követte, ahol Kakuk Koppány, Papp Sebestyén és Pittlik Zsigmond társaságában negyedikként zárt. Délután a 100 méteres pillangóban hozva a papírformát, a két kiemelkedő „óriás” a lengyel Jozwiak Tymoteusz és a szerb Nemanja Maksics mögött lett harmadik, majd Buda Levente, Kakuk Koppány és Pápai Olivér oldalán szerzett újabb aranyérmet a fiúk 4x200-as gyorsváltójában,  ahol a magyar kvartett bő négy másodpercet vert a nagy rivális lengyelekre.

Dávid a második napon is folytatta remeklését, a 100 méteres hátúszásban újabb egyéni csúccsal – 58.20 – ezüstérmes lett, majd a 4x100-as vegyesváltóval (Kakuk Koppány, Kokas Fanni, Meggyesi Fanni) zárt a sokat érő ötödik pozícióban.

Ezzel azonban még nem volt vége az éremhalmozásnak, a szervezők ugyanis a verseny végére rakták a 200 méteres pillangóúszást, ami ranglistavezetőként Dávid legfontosabb száma volt. A fiatal kiválóságban pedig még volt annyi, hogy ismét felszívja magát, hatalmasat küzdött a lengyel Jozwiak Tymoteusz ellenében, amely csatát végül hatalmas egyéni csúccsal, 2:02.22-es időeredménnyel meg is nyert. 

Ezután a 4x100 méteres fiú gyorsváltó már csak a pontot tette fel az i-re, az Antal Dávid, Kakuk Koppány, Papp Sebestyén és Pápai Olivér összeállítású egylet ugyanis magabiztosan diadalmaskodott – gyorsan megjegyezve, hogy a szabolcsi sportoló itt is egyéni csúcsot döntött.

Hat érem a nyakában

Antal Dávid ismét letette a névjegyét a nemzetközi úszóporondon, hat éremmel térhetett haza Szlovéniából, miután négy arany, egy ezüst és egy bronzérem került a nyakába. A magyar csapat pedig ragaszkodva a tradíciókhoz, ezúttal is uralta a megmérettetést, a lányok versenyében 214 ponttal az első helyen végzett – megelőzve a németeket (165 pont) és a románokat (159 pont), míg a fiúknál 176 ponttal szintén az összetett első helyén zárt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában