Nyíregyháza

2024.03.26. 10:37

Épek és fogyatékkal élők együtt kézilabdáztak

A nyíregyházi forduló egy országos versenysorozat része volt.

Tarnavölgyi Gergely

Forrás: Fotó: Gazdag Mihály

Ép és értelmi fogyatékossággal élő fiatalok kézilabdáztak együtt, egy csapatban a napokban Nyíregyházán, a Magyar Kézilabda Szövetség és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség egyesített versenyén. A nyíregyházi forduló egy országos versenysorozat része volt, a korábbi fordulókban Törökszentmiklóson, Budapesten, Ikrényben, Szigetszentmiklóson és Tatabányán is találkoztak egymással a csapatok. 

A bajnokságra speciális szabályok vonatkoznak: csapatonként 12 játékost lehet nevezni, fiúkat és lányokat egyaránt. Fontos előírás, hogy a csapatban kell legalább négy ép, úgynevezett partnerjátékosnak szerepelnie, de a pályán közülük egyszerre csak három tartózkodhat – a két szövetség közös versenysorozata tehát nagy hangsúlyt fektet az integrációra és az inkluzívitásra. A szezon eleji divizionáló versenyen a csapatokat az erősségük alapján négy csoportra osztották, eszerint mérkőznek meg a felek minden egyes fordulóban.

Megváltoztatja a világot

Dr. Tordai Ilona a torna megnyitóján kiemelte, örül annak, hogy Nyíregyháza is otthont adhat ennek a speciális versenysorozatnak. A vármegyei kézilabda szövetség elnöke köszöntőjében Nelson Mandelát idézte, aki ezt mondta egyszer: „a sport ereje képes megváltoztatni a világot. Inspiráló hatása van, és olyan módon képes egyesíteni az embereket, mint semmi más”.

- A Magyar Kézilabda Szövetség az egyetlen nagy szakszövetség, mely három sportágat –  kerekesszék, értelmi fogyatékosággal élők és látássérültek – is felkarolt, és biztosítja a fogyatékossággal élő sporttársaink sportolási lehetőségeit, ezzel pedig egyszerre vállalt szerepet az integrációban és az érzékenyítésben is.

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, Nyíregyháza sportos város, támogatja a sportot, főleg azokat a sportágakat, ahol épek és egészségesek együtt, egy csapatban játszanak.

A megnyitón, illetve a versenyen részt vett dr. Máté-Schwarcz Gergely, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportigazgatója, Szappanos Pál István, a Magyar Kézilabda Szövetség parasport albizottságának elnöke, Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója és dr. Gégény Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal igazgatója és Szenti Tibor nyíregyházi önkormányzati képviselő is.

Három vármegyei csapat

A tizenhárom induló csapat közül három vármegyénket képviselte. A MARSO TCE egy nyíregyházi és egy nyírbátori csapatot nevezett, míg a Nyíregyházi Kosárlabda Klub egyet. A MARSO TCE nyíregyházi csapata a divíziójában az első, míg saját csoportjában a nyírbátoriak a harmadik, a Nyíregyházi Kosárlabda Klub csapata pedig a negyedik helyen végzett.
A rendezvény támogatóinak köszönhetően senki nem távozott üres kézzel a versenyről, hiszen minden játékos kapott egy-egy ajándékcsomagot, a divíziók legjobbjait pedig külön díjazták. 
Vármegyei eredmények:
MARSO TCE-Nyírbátor – Nyíregyházi Kosárlabda Klub 9-2, Balla DSE II. Pápa – MARSO TCE-Nyírbátor 5-4, Kézenfog Alapítvány Kömlőd – Nyíregyházi Kosárlabda Klub 5-3, Staféta DSE Győr – MARSO TCE Nyíregyháza 14-18, Kézenfog Alapítvány Kömlőd – MARSO TCE Nyírbátor 6-2, Bárczi DSK Homok – MARSO TCE-Nyíregyháza 22-21, Balla DSE II. Pápa – Nyíregyházi Kosárlabda Klub 3-1

A sportesemény támogatói: Magyar Speciális Olimpia Szövetség, Magyar Kézilabda Szövetség, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kézilabda Szövetség, Officium Irodafejlesztő Zrt., BLADE SPORT Kft., MARSO KFT, Nyíregyháza önkormányzata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában