Kisvárda hírei

2015.03.24. 19:37

Segítséget nyújtsak cseppjeimmel – könyvbemutató Kisvárdán

Kisvárda - Fazekas István költő–író, A megvádolt című új drámakötete Béres József Széchenyi–díjas kutató, feltaláló híres felfedezése, a Béres-csepp felhasználásának kezdeti időszakát, továbbá a tudós meghurcoltatását dolgozza fel.

Kisvárda - Fazekas István költő–író, A megvádolt című új drámakötete Béres József Széchenyi–díjas kutató, feltaláló híres felfedezése, a Béres-csepp felhasználásának kezdeti időszakát, továbbá a tudós meghurcoltatását dolgozza fel.

A Várday István Városi Könyvtár, és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete, által rendezett soron következő Könyvtári Csevegése március 28– án délután négy órától lesz a Várday István Városi Könyvtár olvasótermében. Ez alkalommal Dr. Fazekas István Váci Mihály–díjas és Jókai–díjas költő, drámaíró „A megvádolt” című drámáját –id. Dr. Béres Józsefről szól–mutatja be Kaiser László költő, dramaturg, aki szerint a darab – amellett, hogy egy igaz ember igaz küzdelméről szól – dramaturgiailag is hiteles mű. A Napkút Kiadó gondozásában megjelent könyvet az elmúlt napokban nagy sikerrel mutatták be az Írószövetségben, majd pedig a Béres Zrt. budapesti székházában. A könyv bemutatóján részt vesz, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke és Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke.

A három felvonásos dráma 1973 és 1976 között játszódik. Részben a cseppek felfedezésének kezdetéről, a tudós kisvárdai meghurcoltatásának eseményeiről, részben pedig egy kassai költő–színész házaspárról szól, amely a cseppektől reméli rákos gyermeke gyógyulását.

Önként vállalt feladatom

„Nekem nem az volt az önként vállalat feladatom, hogy az orvostudomány akkori álláspontját igazoljam, hanem arra köteleztem el magam, hogy kövessem az élet logikája által diktált és eredményekkel kecsegtető utat, s ha tudok, a daganatkeletkezés feltartóztatásában nyújtsak segítséget cseppjeimmel ” – vallotta Önmagáról Dr. Béres József.

Színpadról szóljon hozzánk

„Fazekas István A megvádolt címet adta Béres Józsefről szóló darabjának. Minden bizonnyal nem véletlenül. A kitűnő feltaláló drámai sorsában ugyanis bőven akadnak hamleti pillanatok. A szerző hitelesen, nagy erejű költői indulattal és megszállott tárgyilagossággal mutatja be az emberi méltóságért vívott küzdelmet. Úgy érzem, ez a megrendítő, ám minden kétségbeesést száműzni akaró alkotás arra hivatott, hogy a színpadról szóljon hozzánk vérlázítón a hazugság ellen”– írta a drámáról Pozsgai Imre.

Tizenhárom évvel ezelőtt

A kisvárdai városi bibliotéka Könyvtári csevegésein hagyományosan telt ház van. Így volt ez 2002 áprilisában is amikor első alkalommal tartotta könyvbemutatóját ifj. Dr. Fazekas István. A Csengerben született költő–író–drámaíró, a nyolcvanas években Kisvárdán élt szüleivel, s itt dolgozott az ügyészségen.

Ez időszakra így emlékezik: „Életem fontos állomása volt, hogy jogászi pályámat a kisvárdai ügyészségen kezdhettem el: a főnökasszonyomtól, dr. Rimóczyné dr. Hadnagy Rozáliától és a helyettesétől, dr. Szolnoki Lászlótól rengeteget tanultam, kiváló szakemberek voltak.

A fiatal poéta első kötete Harangok és kereplők címmel jelent meg 1993–ban. Ezt követte az 1998–ban megjelent Este az égen című versgyűjteménye. A 2002 áprilisában tartott Könyvtári csevegésen részt vett Pozsgai Imre, valamint Serfőző Simon költő, s ott volt, Bakajsza András volt irodalomtanára is. Ez alkalommal bemutatott kötet egy próza. Egy olyan diáknapló, amely nem csak diákoknak szólt. A kötetben az író a Bessenyei György Gimnáziumban eltöltött évek (1981–től 1984 nyaráig) meghatározó élményeit gyűjtötte csokorba.

A megvádolt című dráma már a 17 kötete a Váci Mihály–díjas és Jókai–díjas költő, drámaírónak Dr. Fazekas Istvánnak.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!