Hajdú-Bihar

2013.05.06. 09:35

Hajdúnánáson is elindult a MintaMenza Program

A közétkeztetés minőségi javításáért működőképes és hatékony stratégia kidolgozása történt meg.

A közétkeztetés minőségi javításáért működőképes és hatékony stratégia kidolgozása történt meg. Erről nyújtott tájékoztatást 2013. április 25-én a média képviselői részére Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, az ÁNTSZ képviseletében Dr. Balogh Éva járási tisztifőorvos és Molnár László, a debreceni Hotel Lycium éttermi mestere. A Mintamenza programhoz Hajdúnánás kétezer adagos közkonyhája is csatlakozott, így a tájékoztató egyben a közétkeztetési program projektindító rendezvénye is volt.

Dr. Balogh Éva elmondta, hogy 2010-ben az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete és a Magyar Gasztronómiai Szövetség egyedülálló partnerkapcsolatot alakított ki. Hazánk táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás.

A járási tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják azt, hogy a bio élelmiszerek egyre növekvő arányban jelenjenek meg a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben.

A Hotel Lycium képviseletében Molnár László éttermi mester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy fontosnak tartják azt, hogy a közétkeztetésben is minél szélesebb körben jelenjenek meg a magyar, ezen belül is elsősorban a helyi alapanyagok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások termékei.

A tapasztalatok alapján ízletesebbek azok az ételek, amelyek a több ezer kilométerről szállított alapanyagok helyett hazai termékekből készülnek, ráadásul a tápértékük is magasabb. A program keretében a helyi beszállítók biztosítják majd az alapanyagokat, emellett olyan étrendet terveznek, amellyel az allergiában és cukorbetegségben szenvedő gyermekek számára is egészséges ételeket biztosítanak.

A helyben megtermelt nyersanyagok teljesen kiszoríthatnák az ételek elkészítéséhez használt úgynevezett kényelmi termékeket. Az „igazi” nyersanyagok előkészítése élő munkát igényel, így ez a közmunka-programban résztvevők számára is új foglalkoztatási területet jelenthet. A konyhák valamennyi dolgozójának képzése, továbbképzése szintén lényeges eleme a programnak.

A Minta Menza Programhoz tehát Hajdúnánás városa is csatlakozott, Szólláth Tibor polgármester örömteli, kölcsönös tanulásnak, együttműködésnek nevezte a programhoz való csatlakozást, amely egyúttal a „jövőt is kissé jobbá és egészségessé teszi”. A Mintamenza Programmal párhuzamosan 2013. május 4-én nyílik a Nánási Termelők Piaca, amely hozzásegíti a helyi termelőket ahhoz, hogy a városi piac területén kialakított mintegy 500 négyzetméternyi helyen árusítsák portékáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!