Helyi közélet

2008.12.10. 19:47

Visszhangos a Mandala dala Nyíregyházán?

<p>Nyíregyháza - Furcsa egybeesést tapasztalható Nyíregyháza két színtársulatának műsorpalettáját figyelve: Nyíregyházán és Kisvárdán is „félre lép a miniszter” december 13-án.</p>

Furcsa egybeesést tapasztalható Nyíregyháza két színtársulatának műsorpalettáját figyelve: A miniszter félrelép és a Kőműves Kelemen című darab a Móricz Zsigmond Színház és a Mandala Dalszínház előadástervében is szerepel, párhuzamosan tűznek műsorra azonos előadásokat a színházak. Miért van ez így, hol ebben az ésszerűség? – kereste meg lapunk az érintett feleket.

– Évek óta tendencia, hogy a Mandala Dalszínház futó vagy egykor játszott sikerelőadásait műsorára tűzi a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. Ez egyik társulatnak sem jó, hiszen nézőket veszítenek, egyetlen előnye talán, hogy a színházkedvelők körében „megmérettethetnek” a színpadi produkciók. A Valahol Európában című darabot 2004-ben kezdtük játszani, pár évvel később a „kőszínház” is színpadra vitte az előadást. Ugyanez történt az elmúlt esztendőkben a Padlás, a Légy jó mindhalálig, a Süsü, a sárkány, legutóbb a Kőműves Kelemen, és most A miniszter félrelép című darab esetében is. Utóbbi előadást 1998-ban és ’99-ben, a Kern-Koltai páros kiváló vendégjátékában láthatta a nyíregyházi közönség a Mandala Nyár keretében. A Dalszínház a Páratlan páros 1. és 2. sikerei után idén nyáron saját produkciójaként kívánta bemutatni Ray Cooney közismert bohózatát a megyeszékhelyen, a játszási jogot azonban a Móricz Zsigmond Színház kap(arintot)ta meg. A zenés ifjúsági, családi darabokat és vígjátékokat játszó utazó társulatunk így egyelőre csak vidéken léphet félre a miniszterrel – taglalta a közel két évtizedes múltra visszatekintő, zenés darabokat játszó Mandala Dalszínház ügyvezetője, Bódis Gábor, majd hozzátette: ésszerűtlennek véli a kőszínházi műsorpolitikát, mihamarabbi tárgyalásra, egyeztetésekre lenne szükség.

– A régióban élő színházlátogatók elfogadták és nagyra értékelik a Mandala szórakoztató-kultúraközvetítő munkásságát, színházi előnevelő funkcióját, erről árulkodnak a számok is: évi 200-220 előadásunk, közel 100 ezer nézőnk azt igazolja, hogy megyénknek két színháza van. Ezt a tényt sajnos a „kőszínház” nem tudja, vagy nem akarja tudomásul venni – summázta az ügyvezető.

Három a 169-ből

A Kelet-Magyarország megkereste a Móricz Zsigmond Színházat is, az elhangzottakra azonban nem kívántak reagálni. Lapunk információi szerint az elmúlt kilenc évben, 1999 óta a Móricz Zsigmond Színház társulata összesen 169 darabot vitt színre, ezek körül hét volt olyan, amely a Mandala Dalszínház repertoárján is szerepelt. A hét „közös” darabból mindössze hármat mutatott be korábban a Mandala.

A miniszter félrelép

December 13. 18.00 Kisvárda, Várszínház (Mandala)
December 13. 19.00 Móricz Zsigmond Színház

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában