Magyarország

2013.06.14. 18:23

Uszodai rosszullét - Tizenhárom embert szállítottak kórházba

Eger, 2013. június 14., péntek (MTI) - Tizenhárom embert, közöttük három gyereket szállítottak kórházba a mentők pénteken azt követően, hogy klórgáz került a levegőbe a Heves megyei Demjén termálfürdőjében - közölte az intézmény médiareferense az MTI-vel.

Eger, 2013. június 14., péntek (MTI) - Tizenhárom embert, közöttük három gyereket szállítottak kórházba a mentők pénteken azt követően, hogy klórgáz került a levegőbe a Heves megyei Demjén termálfürdőjében - közölte az intézmény médiareferense az MTI-vel.

Szegedi Erzsébet elmondta, hogy a vizsgálatra bevitt fürdőzők között német állampolgárok is voltak, másokkal együtt őket azóta elengedték, hét embert - közöttük három gyereket - viszont megfigyelés alatt tartanak. Ők oxigént kapnak, és várhatóan be kell feküdniük az egri Markhot Ferenc kórházba - tette hozzá a szóvivő.

Korábban Hevesi Katalin, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tizenhét ember lett rosszul pénteken Demjén termálfürdőjében, amikor a gépházban kénsav hipóval keveredett, és az így keletkező gáz a levegőbe jutott.

A helyszínre nagy erőkkel kiérkező mentők a sérülteket ellátták, a fürdőt a hatóságok kiürítették, a területet lezárták, oda csak légzésvédő felszereléssel lehetett belépni.

Murányi Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola kémia tanszékének vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a hipót bármilyen savval keverve klórgáz szabadul fel, amely igen mérgező anyag, tüdővizenyőt, légzési nehézségeket, rosszullétet okozhat. Minél erősebb savval keveredik az anyag, annál intenzívebb a klórgázképződés, ezért ezt a szert már az első világháborúban is harci gázként alkalmazták.

Ez a baleset nagyon gyakori a háztartásokban, ezért már az általános iskolában tanítják a gyerekeknek, miként kell megelőzni az ilyen eseteket - mondta a kémikus.

A Heves megyei hírportál úgy értesült, hogy a fürdővendégek egyszer csak kellemetlen, szúrós szagot éreztek az úszómedence környékén, néhány perc múlva pedig szédülni kezdtek és erősen köhögtek.

Tóth Péter, a fürdő ügyvezető igazgatója azt mondta a heol.hu-nak, hogy egy szolnoki cég munkatársa okozta a balesetet. A vegyszereket szállító társaság tapasztalatlan dolgozója a kénsavas és a hipós tartályt rosszul kezelte, és a két anyag egymással keveredhetett, a veszélyes elegy pedig a levegőbe jutott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!