járvány

2020.03.26. 06:43

Buszjegyet csak mobilon!

Közlekedési mobiljeggyel vehetők igénybe a Volánbusz járatai.

Fotó: Dodó Ferenc

Legyen bármilyen járványügyi helyzet, a buszoknak akkor is jönniük, menniük kell. Legalábbis ez derült ki a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójából.

– Érzékelhetően visszaesett az autóbuszon utazók száma, de konkrét adatokkal még nem rendelkezünk – írták. A Volánbusz Zrt. közszolgáltatási szerződés alapján közlekedteti menetrend szerinti járatait, így kötelességük ellátni a személyszállítási feladataikat az utaslétszámtól függetlenül, a megrendelő által jóváhagyott menetrend szerint.

A társaság arra kéri utasait, hogy csak a legszükségesebb esetekben vegyék igénybe a tömegközlekedést. Ha változik a menetrend, azt a weboldalukon is közzéteszik – ide kikerül minden, ami az autóbuszjáratokat, menetrendet, jegy- és bérletváltási szabályokat érinti.

Nyári menetrend

Márpedig változások vannak: életbe lépett a tanszüneti, vagy ahogy sokan ismerik, a nyári menetrend. De talán még ettől is fontosabb, hogy az autóbusz-vezetők védelme érdekében készpénzmentessé vált a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán, amiben a helyi és helyközi közlekedés egyformán benne foglaltatik. Ez azt jelenti, hogy sofőrtől – akiket egyébként is szalagkordon különít el az utastértől – nem vásárolható menetjegy, vagyis az első ajtónál felszállás sincs.

Jegyet is csak online

Megszületett a közlekedési mobiljegy, amit az okostelefont használók válthatnak meg. Az első lépésben le kell tölteni a Mobiljegy alkalmazást a Play Áruházból vagy az App Store-ból, de lehet jegyet venni az OTP Simple applikációban is.

Regisztráció után a rendszer visszaigazoló e-mailt küld, vagyis megerősítést kér. Ha ezen túl vagyunk, az app ikonjára kattintva indulhat a jegyrendelés. A rendszer nem az állomások nevét kéri, hanem az indulási és érkezési pontok közötti távolságot. Az applikáció ehhez is segítséget nyújt, hiszen elég csak beírni a böngészőbe a menetrendek.hu címet, és az oldalról kikereshetők a szükséges adatok.

A távolság után az érvényességi időt és a fizetési módot is meg kell határozni. Vásárolni bankkártyával vagy előre feltöltött egyenlegből lehet. A megváltott jegy a bal alsó sarokban, a Jegyeim ikon alatt található, amely az utazás megkezdésétől a befejezéséig érvényes, és legkorábban a megváltás után 2 perccel használható fel – érdemes tehát nem a buszon elindítani a folyamatot. A mobiljegy az utazás előtt visszaválható.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában