Karácsony az otthontól távol

Karácsony az otthontól távol
Karácsony az otthontól távol - © Illusztráció: business-networksw.org
Nyíregyháza – Egyre többen vannak, akik a családi háztól távol ünnepelnek év végén.


December végére, az egész éves teendők, gondok és bonyodalmak után mindannyian arra vágyunk, hogy ha már januártól kezdve keményen megdolgoztunk a betevőért, akkor az esztendő végére, a legszebb ünnepen nyugodt, csendes és békés hangulat vegyen körül. Ez legtöbbünknek általában annyit tesz, hogy a kisebb-nagyobb família összegyűlik a szülőknél, nagyszülőknél és egy hatalmas vacsora vagy ebéd mellett meghitten emlékezünk meg legnagyobb keresztény ünnepünkről. Ezzel ellentétben nem is gondolnánk hányan vannak, akik ez időszakban elszabadulnak otthonuk és lakóhelyük fogságából és egy egészen más környezetben ünnepelnek. Igen gyakori jelenség, hogy ebben az időszakban a nagyvárosok kiürülnek, a vidéki hotelek megtelnek és az utazási irodákban a forgalom a nyári időszakok statisztikáit ostromolja.

Külföld és belföld egyaránt

– Ha a korábbi éveket vesszük alapul, elmondható, hogy idén év végén kevesebben foglaltak szállást, akár a vidéki, akár a külföldi utakat tekintjük. Tavaly és tavaly előtt gyakoribbak voltak a külföldi luxusutak, most főleg az olcsóbb megoldásokat, belföldi wellness szállodákat, illetve a hófödte hegyvidéki területeket keresik jobban vendégeink. Jellemző, hogy az egyedül élők, és a többgyerekes családok adják forgalmunk jelentős részét, de nem ritka, hogy több család közösen utazik – mondta el érdeklődésünkre Varga Erika, a Dolce Vita utazási iroda irodavezetője, majd megemlített néhányat a legkedveltebb úti célok listáján:

– Hazánkban jellemzően Egerszalók, Mátraháza és Hajdúszoboszló a leggyakoribb a kívánságlistán, e mellett pedig a kisebb, fedett medencével rendelkező komplexumokat és az eldugott, csendes hoteleket kedvelik. Ami a határon túli célpontokat illeti, itt az egész világ nyitva áll kalandvágyó ügyfeleink számára. Görögországtól kezdve Dubai, a Kanári-szigetek és más trópusi csoda is a megtalálható az étlapon, és ezeket szép számmal ki is használják. Ha életkor alapján csoportosítjuk a kalandorokat, akkor kijelenthető, hogy egyre inkább az idősebbek szánják rá magukat a távolabbi utazásokra.

Ami az anyagi ráfordítást illeti, a végösszegek nagyon eltérőek lehetnek. Egyes családok pár tízezer forintokért utaznak el, viszont volt már arra is példa, hogy egy idősebb, magányos úriember százezreket költött távoli karácsonyi vakációjára, amit Párizsban, vagy mondjuk Rómában töltött. Ami érdekes lehet, és karácsonyi meglepetésnek sem utolsó, az ajándékutalványok megjelenése. Ezekből léteznek különböző összegűek, mindegyiken egy-egy országnév is feliratozva van. Ezeket bárki bármikor felhasználhatja, akár belföldi, akár külföldre utazik, s az is teljesen mindegy, hogy egyedül, vagy többedmagával teszi – tudtuk meg.

– Anyagiak terén a hosszú nyaralásoktól természetesen jócskán elmaradnak az év végi vakációk, viszont mivel jelen esetben csak pár napos szabadságokat vesznek ki ügyfeleink, így érthető ez a különbség – nyilatkozta az iroda vezetője.

– Tapasztalataink alapján a szentestét a legtöbben otthonukban töltik. Regisztrálnak szállodánkban a karácsonyi időszakban is, de teltházról nem beszélhetünk. 24-én illetve 25-én főleg a környező országokból érkező, és tovább átutazó román és ukrán túristák száma a kiugró, ők több napra is megszállnak nálunk. A szilveszter ennek ellenére rendszeresen telt házzal üzemel, ekkor színes és szórakoztató programokkal búcsúztathatják velünk az óévet – fogalmazta meg a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia központ vezetője.

KM-SA
hirdetés