Magyarország

2013.04.26. 09:05

Rogán: még a német ellenzéki pártok is demokráciának tartják Magyarországot

Berlin, 2013. április 25., csütörtök (MTI) - A német parlamenti pártok, még az ellenzékiek is, demokráciának tartják Magyarországot - mondta csütörtökön Berlinben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Berlin, 2013. április 25., csütörtök (MTI) - A német parlamenti pártok, még az ellenzékiek is, demokráciának tartják Magyarországot - mondta csütörtökön Berlinben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Rogán Antal a német fővárosban részt vett a Fidesz és a német konzervatív CDU/CSU pártszövetség közös parlamenti munkacsoportjának ülésén, és tárgyalt képviselőkkel a liberális FDP, valamint az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és Zöldek frakciójából is.

Tárgyalásairól magyar újságíróknak elmondta: "őszinte beszélgetéseken" vett részt, amelyeken partnerei kérték, hogy Magyarország "tárgyalásos úton" rendezze a gazdasági és közjogi természetű vitás kérdéseket az Európai Bizottsággal. "Ez természetes, és így történt az utóbbi három évben is" - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Hozzátette: a megbeszéléseken jelezte, hogy Magyarország "az Európai Unió tagja, és az is kíván maradni, és tiszteletben tartja a vitás kérdések rendezésére szolgáló eljárásokat". Ugyanakkor jelezte azt is, hogy "nem szeretnénk, ha Magyarországgal szemben valamilyen kettős mérce érvényesülne", különösen a túlzottdeficit-eljárás ügyében.

Hangsúlyozta: tárgyalópartnerei elismerték, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tett az államháztartási konszolidációért, és kifejezték, "nem lennének partnerek abban, hogy az Európai Bizottság kettős mércét alkalmazzon".

A magyar kezdeményezésre szervezett találkozókon a német parlamenti pártok képviselői azt is világosan leszögezték, hogy demokráciának tartják Magyarországot - mondta Rogán Antal.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy tárgyaltak-e a rezsicsökkentésről, hangsúlyozta: a találkozókon mindenki örömmel nyugtázta, hogy a magyarországi német működőtőke-befektetések meghaladták a 20 milliárd eurót, és ebből mintegy 5 milliárdot az utóbbi három évben ruháztak be, ami azt mutatja, hogy a német cégek Magyarországot "komoly befektetési terepnek tartják". Hozzátette: Magyarország érdekelt abban, hogy további német beruházások valósuljanak meg, ugyanakkor "azt is szeretnénk, hogy alacsonyak legyenek az energiaárak".

Kérdésre válaszolva elmondta: a CSU politikusaival folytatott megbeszéléseken szóba került, hogy a bajor parlament CSU-s elnöke márciusban lemondta a Kövér Lászlóval tervezett müncheni találkozóját. "Ezt a szokatlan és barátságtalan eljárást nehezményeztük" - mondta Rogán Antal.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: a tárgyalásokon nyíltan megkérdezte, hogy Magyarország téma lesz-e a szeptemberi német országos parlamenti választást megelőző kampányban. "Azt éreztem, hogy ez legalábbis kimondott szándékként nem szerepel" - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Német oldalról csütörtök estig csak az SPD értékelte a Fidesz frakcióvezetőjével folytatott megbeszélést. Axel Schäfer, a szociáldemokraták parlamenti frakciójának helyettes vezetője az MTI-nek elmondta: a Rogán Antallal tartott találkozón "elbeszéltünk egymás mellett". Hangsúlyozta: az SPD nem Magyarországot bírálja, hanem a magyar kormány tevékenységének egyes elemeivel szemben vannak kifogásai. A párt például úgy véli, hogy az alkotmányozás folyamatát a lehető legszélesebb konszenzusra kell alapozni, a Fidesz azonban nem felelt meg ennek az "európai politikai standardnak".

A német szociáldemokraták azt a gyakorlatot sem helyeslik, hogy a kormány olyan személyzeti politikát követ, amellyel választási cikluson átívelően "biztosítja befolyását". Kérdésre válaszolva elmondta: úgy véli, hogy a magyar kormány tevékenysége a német parlamenti választáson nem lesz téma, a 2014-es európai parlamenti kampányban viszont felmerülhet.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!