Kisvárda hírei

2014.01.19. 11:53

Kultúra Napi ünnepség Kisvárdán

Kisvárda – A Weiner Leo Alapfokú Zene– és Művészeti Iskola, Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza ünnepi megemlékezéssel tiszteleg, nemzeti imánk születésnapján.

Kisvárda – A Weiner Leo Alapfokú Zene– és Művészeti Iskola, Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza ünnepi megemlékezéssel tiszteleg, nemzeti imánk születésnapján. A magyar kultúra napját 1989 óta /negyedszázada!/ ünnepeljük meg január 22–én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint –Kölcsey Ferenc 1823–ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett program nyitányaként, Tóth László nyugalmazott gimnáziumi tanár 13.30–kor nyitja meg, V. Tóth Ferenc „Faragásaim” című kiállítását a Művészetek Háza kiállítóterében.

A program folytatásaként délután két órától, Leleszi Tibor a város polgármestere mond ünnepi köszöntőt. Az azt követő ünnepi műsorban a város oktatási intézményeinek verses–zenés műsora köszönti az ünnepet.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Tesszük ezt azért, hogy a magyar kultúra ne csak egy napról szóljon. Mi a kultúra? Talán filmművészet? Ének? Zene? Tánc? Képzőművészet? Irodalom? Színház? Nemzettudat? Tudomány? Az 1952–es kutatások is már több mint 100 definíciót írtak össze, a kultúra fogalmáról. Ezekre a kérdésekre szeretnének választ adni a közös ünnepi műsorukkal, a város oktatási intézményei.

Vincze Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!