Kisvárda hírei

2014.08.30. 18:23

A természet a táj és élővilágának képei a fotókon

Kisvárda – A Magyar Fotográfia Napját ünnepelték augusztus 29–én országszerte. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza kiállitóterében már évek óta hagyomány, hogy fotókiállitással emlékeznek meg e jeles napról.

Kisvárda – A Magyar Fotográfia Napját ünnepelték augusztus 29–én országszerte. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza kiállitóterében már évek óta hagyomány, hogy fotókiállitással emlékeznek meg e jeles napról.

Mint Szeregnyi László népművelő a kiállítás szervezője, augusztus 29–én –péntek– délután, köszöntőjében kitért rá, augusztus 29. különös jelentőséggel bír a magyar fotográfia történetében. 1840. augusztus 29–én a Magyar Tudós Társaság ülésén az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós Vállas Antal bemutatót tartott arról: "miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek."

Ez alkalomból a felvidékről /Perbenyikből/ érkezett Fülöp István fotóművész kiállítását a TICCE Bodrogközi és Ung–vidéki Alkotók Társaságának elnöke, Hogya György író nyitotta meg s külön felhívva az érdeklődők figyelmét a kiállított 25 alkotása. A TICCE ez évben ünnepli alakulásának 35. évfordulóját. /1979/. A képek a természet szeretetéről vallanak, egy különleges, egyéni látásmód alapján. A természet alkotta táj, annak élővilága, az égbolton lévő felhők élményt adó látványa magával ragadja a kiállítás látogatóit.

A fényképezés számomra örömforrás

– 1955-ben Perbenyikben születtem ahol lakok és dolgozom. A fényképezés számomra örömforrás, kikapcsolódás, az a tevékenység, amiben igazán meg tudok pihenni. Ha járom a természetet vagy bármilyen más helyet a géppel, elmúljanak a napi gondok, egy másfajta figyelem kapcsol be, ami időlegesen átállítja a gondolatokat. A fotózást már gyerekkoromban kezdtem. Ajándék fényképezőgépet kapva, ismerkedtem öntanulással majd fotósok segítségével.

Hosszabb idő kihagyásával, ismét megszerettem a fotózást. Magával ragadott a téma keresés izgalma, a környezetre való másként tekintést. Keresve és kiragadni azt a pillanatot és megmutatni másoknak is, amely igen rövid és soha nem is vesszük észre – mondta önmagáról az alkotóművész, Fülöp István.

A kiállítótér másik oldalában Kisvárda történetét felidéző dokumentum és fotó kiállítás látható.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!