Kisvárda hírei

2014.09.17. 12:04

Sikerrel a bűnözés ellen

Nyíregyháza - Szeptember végén lezárul a két éven át tartó projekt, mely minden korosztályt érint.

Nyíregyháza - Szeptember végén lezárul a két éven át tartó projekt, mely minden korosztályt érint.

A célunk az volt, hogy megismerhessük a lakosság számára megfélemlítő bűneseteket, megelőzzük és rehabilitáljuk azokat – hangzott el kedden a 2012-ben startoló „Ne légy áldozat!” című projekt megyei zárókonferenciáján Nyíregyházán.

– Pár héten belül véget ér az a szakmai konzultációs sorozat és megyei megelőző program, amely arra hivatott, hogy megelőzze, bárki bármilyen formában áldozattá váljon, legyen szó erkölcsi, vagy fizikai bántalmazásról – fogalmazott dr. Balogh Barnabás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, majd hozzátette: több pillérből áll a projekt.

Számos módszerrel

– A megelőzés és a rehabilitálás jegyében áldozatvédelmi irodákat nyitottunk megyeszerte több ponton, emellett pszichológusok is bekapcsolódtak a munkába, de a rendőrség és a polgárőrség munkatársainak szervezett kommunikációs és szituációs tréningek is sokban segítették a munkát. Azt a munkát, amely a megyei kormányhivatal, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal és a megyei rendőr-főkapitányság közös együttműködésének gyümölcse – folytatta dr. Balogh Barnabás.

– Több száz felkészült szakember dolgozott éjt nappallá téve azon, hogy közvetítsék a nyilvánosság, magyarul a lakosság problémáit. Éppen ezért fontos volt, hogy a megyeszékhely mellett a pilléreken is készenlétben álljanak. Áldozatvédelmi irodák Nyíregyháza mellett hét településen (Mátészalka, Záhony, Fehérgyarmat, Tiszavasvári, Vásárosnamény, Nyírbátor, Kisvárda) nyitották meg kapuikat, ahol szociális munkások bevonásával tájékozódhattak a sértett, vagy megfélemlített emberek – tájékoztatott dr. Mozga Róbert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának vezetője.

Közelebb az emberekhez

– A számok mezejére térve elmondható, hogy ezen időszak alatt körülbelül 270 esetben igényeltek pszichológiai segítségnyújtást, 18 esetben mentálhigiénés szakember segítségét, a sértettek mintegy 66%-a pedig nő, akik leggyakrabban szexuális zaklatással és a gyermekek elleni erőszak miatt keresték fel az illetékeseket.

– A projekt abból a szempontból is nagyon hasznosnak bizonyult, hogy az érintettek mindhárom szervezet felépítésébe, munkaköreibe és mindennapjaiba betekintést nyerhettek, egyre inkább megfogadják a jó tanácsokat és nem utolsó sorban megnövekedett azoknak a száma is, akik bűnmegelőzési előadásokat látogatnak. Ezáltal még közelebb kerültek a hatóságok és a hivatali szervek a polgárokhoz – folytatta dr. Mozga Róbert.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!