Kisvárda hírei

2014.11.10. 10:01

Közel kétezren a Márton–napi Libaságokon (gá–gá–gá) Kisvárdán

Kisvárda – Márton–napi Libaságok (gá–gá–gá) címmel szervezett családi délutánt november 7–én ételekkel, italokkal, gasztronómiai, kulináris élvezetekkel, játékokkal és sztárvendégekkel, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, hagyományteremtő szándékkal. A délutáni programoknak mintegy kétezren lehettek részesei.

Kisvárda – Márton–napi Libaságok (gá–gá–gá) címmel szervezett családi délutánt november 7–én ételekkel, italokkal, gasztronómiai, kulináris élvezetekkel, játékokkal és sztárvendégekkel, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, hagyományteremtő szándékkal. A délutáni programoknak mintegy kétezren lehettek részesei.

Játékos délután

A rendezvény a dombrádi hagyományőrzők 14 órától, kikiáltók–csalogatójával vette kezdetét a program. A délután folyamán, népi játszóudvaron, a gyerekek – de a felnőttek is – megismerkedhettek és játszottak is az ősi magyar kultúra játékhagyományaival. A játékok egyszerűségükkel nagyszerű élményekhez juttattak minden abban résztvevőt. Volt itt célba dobás textil almával Juliska kosarába, karika–hajtás, gólyaláb kipróbálás, zsákba futás. A legkisebbek pedig bíbelődhetnek a fateknő halastavánál, míg a kiváló erőnléttel, gyorsasággal büszkélkedők a „csigavágta” csigafuttatásával lehettek sikeresek. A libanézegető mellett, csillám–tetoválási különlegességeket is készíttethetnek a szerencsésebbek a Művészetek Háza előterében. Az ugráló vár, a trambulin, és még sok más meglepetés használata előtt sorokban várakoztak az érdeklődők.

Finomságok a szabadban

Az igazán „nyárias”, kellemes időjárás és a szórakozást biztosító környezetben a műsorok mellett finom ételekben és italokban sem volt hiány. A gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt libatöpörtyűs pogácsából, amit a kisvárdai kenyérgyárban sütöttek, valamint a libazsíros kenyérből – az alapul szolgáló kenyeret szintén a helyi kenyérgyárban sütötték – lilahagymával egyaránt ezer–ezer darab volt. Az érdeklődők megkóstolhatták, több gasztronómiai csoport, így a helyi nyugdíjasklubok tagjai által készített étkeket. Az "Életet az Éveknek" Nyugdíjas Klub tagjai által készített libahúsos töltött káposztát, melyből 700 darab készült. A Nyugdíjasok Baráti Köre tagjai által készített Márton–napi libaraguból 80 adag készült. Az „Egészségmegőrző" Nyugdíjas Klub – libapaprikásából galuskával, valamint csőtésztával 100 adag készült. Libacombból párolt vörös káposztával 120 darab volt. A libatepertőhöz 15 kilogramm liba hájat sütöttek ki. A libazsíros kenyér és a forró tea ingyenes volt. A fűszeres forralt bort és forró teát is kortyolhattak kulináris élvezeteket szeretőknek a rendező, Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza.

Változatos műsorok

A Bojtorján együttes fellépése előtt a Szent László Katolikus Középiskola és a Bessenyei György Gimnázium tanulóiból álló Premier együttes szórakoztatta a közönségét. Délután fél öttől kezdődött a „Bojtorján” együttes, 60 perces élő koncertje ahol többek között felcsendültek a Mackó Lackó, Esőben, Tíz kicsi cica, Nagyi dunnája, Boldog születésnapot, Micimackó és a többi közkedvelt dallamok. A közönség az együttessel együtt énekelte a népszerű dalokat. A Dombrádi Rétközi Hagyományőrző Csűrdöngölő néptánc–csoport, fergeteges néptánc bemutatója a Művészetek Háza előtti téren 17.30–kor kezdődött, s aratott fergeteges sikert. Takács Nikolas18 órakor kezdődő műsorával zárul a kulturális program.

Takács Nikolas záró műsora

Az esemény zárásaként 18 órától, a 2010–es X–faktor tehetségkutató verseny második helyezettje Takács Nikolas magyar énekes adott nagy közönségsikert arató műsort. Nyolcévesen megnyerte a Pop Aréna nevű tehetségkutató versenyt. A Pozsonyi Állami Konzervatóriumban végzett hegedű és klasszikus ének szakon, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban dzsesszének szakon tanult. 2005–ben költözött Budapestre. A műsorban elhangzó számok közül többet Takács Nikolassal együtt énekelte a közönség. A műsor végén a rajongók sokasága sorakozott autogramért.

A remek kezdeményezés váratlanul nagy sikert aratott, annak ellenére, hogy néhányan már nem jutottak kóstolójegyekhez, s így nem lehettek részesei a különleges gasztronómiai, kulináris élvezeteknek. Az egész délutánt kitöltő, játékos kulturális és gasztronómiai program sikere biztatás arra, hogy jövőre újra ugyan így, de nagyobb étkezési kínálattal.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!