Kisvárda hírei

2015.03.25. 10:03

Hazai pálinkák Európa csúcsán

Nyíregyháza, Eisenstadt - Az érmek fényében a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is sütkérezhet.

Nyíregyháza, Eisenstadt - Az érmek fényében a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is sütkérezhet.

Kiemelkedő sikerrel zárult a 2015. évi Destillata: a verseny legnagyobb elismerését magyar főzdének ítélte a zsűri. Az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.

Győzedelmes lovagjaink

A Destilláta legnagyobb elismerését már nem először learató Vértes Tibor már jó ideje Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja, így a sajátján kívül a tarpai székhelyű egyesület hírnevét is öregbíti legújabb és talán legnagyobb sikere. Ugyanakkor legalább ekkora a pálinka lovagrend öröme, egyszersmind a lokálpatrióta szabolcs-szatmár-beregiek büszkesége afelett, hogy a világversenyről szépen csillogó érmekkel térhettek haza hárman is megyénkbe. A Komáromi János lovag által jegyzett Tuzséri Pálinkamanufaktura 1 ezüst (Vadcseresznye Pálinka) és 8 bronz érmet, a Csobolya Attila lovag révén is elismert Várda Drink 2 bronzot (berkenye, alma) és egy harmadik lovag, Lakatos Tibor nyíregyházi magánfőző ugyancsak 2 bronz érmet (irasai szőlő, meggy) érdemelt ki versenypálinkáival a népes nemzetközi mezőnyben.

Immár 23. alkalommal rendezték meg a legtekintélyesebb szakmai bajnokságot, a Destillatát, amelyre az idén 14 ország 162 főzdéje nevezett, 1500 tétellel. A díjátadó gála minden évben más ausztriai városban zajlik; idén Eisenstadt és az Esterházy kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek, amelyen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat.

Az jó hírért, névért...

Az érmeket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át. „Büszkék vagyunk arra, hogy minden évben megmutathatjuk a Destillátán, mennyire tradicionális Magyarországon a pálinkafőzés és milyen kiváló minőségű italokat tudunk előállítani mi, magyarok. Bízunk benne, hogy a díj segítségünkre lesz abban, hogy a magyar pálinkákat továbbra is magas minőségű italként pozícionáljuk, úgy itthon, mint nemzetközi szinten.”

Agárd aratott

A Destillátán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), mégis a magyar párlatkészítők felkészültségét és italainak minőségét igazolja, hogy a megmérettetésen induló 162 főzde közül a zsűri az Agárdi Pálinkafőzdét választotta az Év Főzdéjévé, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmesterévé.

Az Év Magyar Párlatai

A versenyen megnevezik az Év Párlatait, amelyeket Nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium fekete bodza (2012) és a Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt alma pálinkája és tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.

Ahogy mondani szokás, nem semmi, hogy a hat nagyarany mellett "sima" aranyéremből is elhozott hetet Magyarország az ausztriai Európa viadalról.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!