Kisvárda hírei

2015.04.30. 19:57

Kárpátaljai magyar gyerekek táboroztatását segít a kormány

Kisvárda - Kárpátalján élő magyar, mintegy három ezer gyermek nyári táboroztatását, illetve őszi-téli üdültetését fogja segíteni a kormány ebben az évben–jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, miután aláírta Felső–Szabolcs központjában, Kisvárdán az erről szóló megállapodást a kárpátaljai magyar szervezetekkel és egyházakkal szerdán.

Kisvárda - Kárpátalján élő magyar, mintegy három ezer gyermek nyári táboroztatását, illetve őszi-téli üdültetését fogja segíteni a kormány ebben az évben–jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, miután aláírta Felső–Szabolcs központjában, Kisvárdán az erről szóló megállapodást a kárpátaljai magyar szervezetekkel és egyházakkal szerdán.

A Városháza Tanácskozótermében, április 29–én, szerdán, tartotta megbeszélését a magyar kormány képviseletében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint munkatársai, Novák Katalin család– és ifjúságügyért felelős államtitkár, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, és Kárpátalja képviseltében Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke Gulácsi Géza, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, valamint Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke.

A megbeszélésen a kárpátaljai magyar családok megsegítéséről és az ott élő magyar gyermekek táboroztatásáról egyeztettek s írtak elő együttműködési megállapodást, jelenlévők. Az aláírást követően sajtótájékoztató keretében számoltak be a résztvevők az elkövetkezendő hónapok közös munkájáról.

Mintegy háromezer kárpátaljai gyermek üdültetése hazánkban

–A Kárpátaljai magyar egyházakkal és szervezetekkel együttműködve a válság helyzet enyhítése a cél, ami Ukrajnában a minden napi valóság. Erre csak egy példa, hogy ma egy kiló kenyér négyszer annyiba kerül, mint januárban. Ebben a helyzetben az egyik legfontosabb dolog, hogy a jövő nemzedékének, a gyermekek helyzetén javítsunk. A magyar kormány azért döntött úgy, hogy a legtöbb kárpátaljai magyar gyermeknek a nyári táborozatását, a nyári, az őszi és téli üdültetését fogja segíteni s ezzel kapcsolatban írtunk alá percekkel ezelőtt egy együttműködési megállapodást. A gyermeküdültetési program koordinátora Novák Katalin család– és ifjúságügyért felelős államtitkár. A végrehajtásáért pedig a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány felel. Úgy számolunk, hogy legalább háromezer gyermeket tudunk fogadni ebben az évben. A táborok július 15–kezdődnek, de szeretnénk folyamatosan, mivel télen még nagyobb a krízishelyzet, mint nyáron s szeretnénk folyamatosan gyerekeket Üdültetni. Egy–egy csoport húsz főből fog állni s emelni fogjuk a kísérők számát is három főre. A gyermekek hét napos, hat éjszakás táborban fognak részt venni, magyar gyerekekkel közösen, hogy megismerjék a magyar identitást – mondta Balog Zoltán.

Segítsék a kárpátaljai magyar családoknak

A kormány március 12–én döntött arról, hogy 85 millió forintos támogatást biztosít karitatív és szociális tevékenységet folytató szervezetek bevonásával a kárpátaljai magyar családoknak. Ennek lebonyolítását a Katolikus Karitász végzi a Szent Márton Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat beregszászi járási szervezete és a Kárpátaljai Református Egyházkerület bevonásával, a programért a kormányzat részéről Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felel – közölte Balog Zoltán.

A támogatásból olyan, krízishelyzetbe került családok kapnak, amelyekben a családfenntartó nem tud gondoskodni családtagjairól, vagy valamelyik szülő egyedül neveli a gyermekeket. Az egy évig tartó program keretében mintegy ötszáz család kap többek között ruházati cikkeket, tisztítószereket és élelmiszert. Ebben az esetben egy hosszú távú segítségnyújtásról van szó, hiszen egy éven keresztül havi rendszerességgel részesülhetnek a családok ebben a kiszámítható támogatásban. Kárpátalján a pénzen kívül most a legfontosabb: – “a legfontosabb a figyelem, az érzése az ottaniaknak, hogy nincsenek egyedül hagyva, nincsenek elfelejtve, hanem gondoskodunk róluk, gondolunk rájuk, miközben pedig az öngondoskodásukat is erősítjük” foglalta össze a nap eseményeit a miniszter.

Kárpátalja képviseletében megjelent szervezetek, egyházak vezetői, képviselői mindannyian hangsúlyozták, hogy a nyári táboroztatásnak kulturális, nemzeti, nevelési és szociális jelentősége van. Az itt táborozó gyermekek jó példát, egy olyan országot látnak, amelyben elképzelhető a jövő, mert ez a jövőbe vetett bizalom hiányzik az emberekből a leginkább Kárpátalján. Az ilyen programok nagyon fontosak az izoláltan élő kárpátaljai magyarságnak. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Orosz Ildikó pedig így fogalmazott, ez az aláírás része annak a cselekvő szeretetnek, amelyet a magyar nemzet részéről éreznek a kárpátaljai magyarok. Közölte: a megállapodás aláírásával “egy újabb hajszáleret kötöttünk össze a szétszakított területek között”.

Kisvárda is segít

A tanácskozás végén Kisvárda polgármestere Leleszi Tibor megköszönte a kormánynak, hogy Kisvárdát, Felső–Szabolcs központját választották a tanácskozás színhelyéül. A résztvevőknek pedig azt, hogy részvételükkel jelentős esemény résztvevői voltak Kisvárdán. Többek között elmondta még, hogy a városban is megvalósult az a folyamat, mely együttműködést teremtett az egyházak, a civil szervezetek a vállalkozók és vállalkozások között, egy közös céllal, hogy segíteni az lakosság elszegényesedett rétegeinek. Kötelességünk, hogy azt a folyamatot folytatva segítsünk a kárpátaljai magyaroknak. Pénzbeli, támogatás mellett, az adományozás és a segítség legkülönbözőbb formáival igyekszünk segíteni a szomszédos Kárpátalján élő magyaroknak. A város és a térség föl tudja vállalja a kisvárdai gyerekekkel, közös, ingyenes táboroztatását is, mely felgyorsíthatja a szétszakított területek közötti egymásra találását.

- Vincze Péter -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!