Mézeskalács kiállítás és adventi gyertya gyújtás Kisvárdán

Mézeskalács kiállítás és adventi gyertya gyújtás Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Ez évben már nyolcadik alkalommal az adventi ünnepi vasárnapokon a szeretett ünnepének, leghangulatosabb és hónapjában, varázslatos hangulattal ünnepi fények, ízek és illatok, valamint izgalmas és változatos programok várják a városlakókat és az érdeklődőket Felső–Szabolcs Központjában Kisvárdán.

Gyertyagyújtások

A városi adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása, a négy adventi vasárnapon, a református, a római,– és a görög katolikus, egyház képviselői, valamint az általuk fenntartott oktatási intézmények, illetve a város vezetői ünnepélyes keretek között gyújtják meg minden adventi vasárnap délután négy órától.

Az első gyertya meggyújtása, december 2–án négy órától lesz. Ünnepi köszöntőt mond és az első gyertyát meggyújtja, Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere. Egyházi, – és kulturális műsorral közreműködik a Református Egyház és a Várday Kata Református Általános Iskola és Gimnázium.

II. Mézeskalács kiállítás

A kiállítás megnyitója a Konferencia Központban lesz délután három órától. A kiállítást Leleszi Tibor Kisvárda polgármesteri nyitja meg. Az elmúlt évben megrendezett I. Kisvárdai Mézeskalács Kiállítás, sikere láttán, az ötletgazda, Szabó Ágnes ez évben is felhívással fordult mindazokhoz, akik kedvet éreznek arra, hogy a nyilvánosságnak bemutassák mézeskalácsból készített kézműves alkotásaikat az II. Kisvárdai Mézeskalács Kiállításon.

02

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

Nemzetközi lett a kiállítás

–Az elmúlt évi és az ide szervezés ideje alatt éreztem a jelentkezők „alkotók” részéről,– kezdte beszélgetésünket a szervező, Szabó Ágnes, hogy nagy lelkesedéssel, izgalommal készülnek a kiállításra, arról nem beszélve, hogy mennyi sok szabadidőt vettek el ezért családjuktól, és energiát áldoztak arra, hogy elkészüljenek. Gyönyörű műalkotások, hiszen a kiállítás minden egyes darabja a készítő művészi érzékenységét, alkotói munkáját dicséri. A jelentkezők arról számoltak be, hogy nagy izgalommal, megfelelési vággyal, aggódva készültek, de mindezek mellett nagy-nagy szeretettel, odaadással és örömmel. Ez az örömteli készülődés ráhangolódást is jelentett számukra az előttünk álló adventi és karácsonyi ünnepekre. Mi, a szervezők hálásak vagyunk az alkotóknak a közreműködésükért, a munkájukért, hogy általuk létrejöhetett ez a kiállítás. Ahhoz, hogy itt lehetünk (mert aki süt, az tudja), nagyon sok energia, kitartás, türelem és jó szándék, szeretet kell. Szeretet, hogy másoknak ezzel örömet szerezzünk. az idei alkalomra 13–an jelentkeztek. Mondhatom, hogy ez a kiállítás nemzetközi, hiszen van jelentkező Ukrajnából, Bátyúból és van jelentkezőnk Miskolcról.

A II. Mézeskalács kiállítás résztvevői: 1., Punku Tiborné Anarcs, 2., Agárdi család – Kisvárda, 3., Jeneiné Hajdu Mariann Kisvárda, 4., Vincze Ágnes Záhony, 5., Nagy Gyuláné – Nagy Lilla Kisvárda,6., Muskóczki Kornélia – Sinka Renáta Kékcse, 7., Csizmarik Erika – Miskolc, 8., Bíró Erika Bátyú (Ukrajna), 9., Váradi Viktória Lónya, 10., Kisvárdai Kulturális Egyesület, 11., Megoldás Közhasznú Egyesület – Kisvárda, 12., Várday Kata Református Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 3. b. Osztálya – osztályfőnök: Szűrösné Vágó Enikő, 13., ÖTYE – Kisvárda.

– Vincze Péter –Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés