Otthon, buliban vagy trombitával a téren

A debreceni Farkas család: Zoltán, Ágnes és Fanni vasárnap Nyíregyházán jártak, ahol a belvárosi forgatag a szilveszteri vidám kellékekkel teljesen magával ragadta őket
A debreceni Farkas család: Zoltán, Ágnes és Fanni vasárnap Nyíregyházán jártak, ahol a belvárosi forgatag a szilveszteri vidám kellékekkel teljesen magával ragadta őket - © Fotó: Dodó Ferenc
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Megyeszerte gazdag a felhozatal, már ami a szilveszteri kikapcsolódást illeti.

Nyíregyházán Dj. Hajnal, a Desperado, a tűzijáték után pedig Cory gondoskodik a kiváló hangulatról, Rakamazon retro-party, Mátészalkán a Talán teátrum várja a bulizókat, és Kisvárdán is közös ünneplésre invitálják a városlakókat. Az éttermek és szállodák is készülnek: a belépők néhol 7-10 ezer forintba kerülnek, ám a nívósabb helyszíneken 20-25 ezer forintot is elkérnek a résztvevőktől.

Aki otthon vagy házibuliban búcsúztatja az óévet, valószínűleg nem felejti ki a menüből a virslit, ahogyan a pezsgőt sem. Hogy miért éppen ezek váltak kihagyhatatlanná? A szilveszteri virsli­evés egy németektől hozzánk került szokás, amit praktikus okok miatt megtartottunk. Könnyen elkészíthető, ráadásul nem ütközik más hagyományainkkal, hiszen nem szárnyasból és nem is halból készül: az előbbivel elszáll, az utóbbival pedig elúszik a szerencsénk, így sem szárnyast, sem halat nem szabad enni ilyenkor. A hagyomány szerint meg kell adni a módját az új esztendő köszöntésének, hiszen ez határozza meg az egész évünket, és mivel a pezsgőt sokan előkelő italnak tartják, előszeretettel fogyasztják szilveszterkor.

Az óév búcsúztatása egyeseknek a nyugodt kikapcsolódást, míg másoknak az esztendő legnagyobb buliját jelenti. Utánajártunk, hol és mennyiért lehet feltölteni a fridzsidert szilveszterre, de arra is kíváncsiak voltunk, ki hogyan tölti az év utolsó napját.

Inkább a minőség, mint az ár

Egy-két nappal december 31-e előtt a boltokban, áruházakban akarva-akaratlanul a szilveszterre készülő emberekbe botlottunk. Az egyik szupermarketben Nagy Viktorné éppen virslit vásárolt. – Évek óta otthon töltöm a szilvesztert, már nem szívesen mozdulok ki olyankor, amikor mindenhol tömeg, tolongás és megfogyatkozott árukészlet vár. Különben is, van egy macskám, az állatok pedig különösen idegesek és félősek az év utolsó napjaiban a sok tűzijáték miatt.

– Régebben a szomszédokkal összeültünk, koccintottunk az új esztendőre, de azóta sokan elköltöztek vagy meghaltak, így ezt a szokást sem tartjuk már. Szilveszterkor sosem hagyom ki a tradicionális virslievést. Számomra a minőség fontosabb, mint az ár, így mindig körültekintően vásárolok – mesélte Nagy Viktorné.

Nagyon „baba” lesz…

– Nemrégiben született meg a második gyermekünk, így az idén „csendesebben” várjuk az új esztendőt. Tavaly közeli barátokkal, ismerősökkel házibuliban ünnepeltük az óév-búcsút, most azonban családi körben töltjük az estét. A babára tekintettel úgy döntöttünk, nálunk rendezünk egy kisebb összejövetelt, ahol a szokásos szilveszteri menün és programon kívül társasjátékozással szeretnénk elütni az időt éjfélig, majd hagyományosan, pezsgővel koccintunk az újévre. Noha nem igazán szeretem ezt az italt, ilyenkor megiszok egy pohárral a hagyományok miatt – osztotta meg velünk terveit Kormos Bence László.

– Az elmúlt két szilvesztert barátokkal és osztálytársakkal töltöttük egy házibuliban, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Szinte felkelt a nap, mire hazaértünk, így gyakorlatilag az új év első napját átaludtam. Most is hasonlóképpen szeretnénk búcsúztatni az óévet, azonban azt tervezzük, hogy éjfél után teszünk egy sétát Nyíregyháza szívében, aztán betérünk majd valamelyik szórakozóhelyre – mesélt terveiről Molnár Anita.

– Falun jóval szerényebben ünnepeljük a szilvesztert, mint a városban. Nálunk egykor volt, de már jó ideje nincs tűzijátékos, köz(ös)ségi újévköszöntés, viszont mindennél fontosabb, hogy együtt legyen a család – mondta el érdeklődésünkre a Tiszadobon élő Urbán Józsefné Erzsébet, aki férjével három kamasz gyermekével és a maholnap 80 éves édesanyjával lép át 2019-be. – Anyu lencsét főz, mint mindig, én pedig minőségi virslit teszek ma este a fazékba. A tizenéves gyermekeim már bejelölték, milyen tévéműsorokat érdemes megnézni éjfélig, aztán jön a pezsgőbontás, az sms- és Messenger-áradat, egy kis beszélgetés és a pihentető alvás. Ja, és még valami: éjfél előtt egy kis pénz a markokba, hogy senki ne lépjen üres zsebbel az új évbe! – tette hozzá a tiszadobi fiatalasszony.

GE, PI


Akciókban nincs hiány

Az ismert áruházak szórólapjait, polcait, pultjait végignézve a „most vagy soha” érzése fogalmazódik meg a vásárlókban, hiszen akciók sorával bombáznak minket. Jó áron kínált minőségi(bb) pezsgők (580-3600 forint) , bécsi, borjú, juhbeles, frankfurti, roppanós virslik (990-2300 forint), készen kínált saláták, körözöttek, sonkatekercsek és kaszinótojások várnak a vásárlókra, az üdítőkről, sörökről, szeszes italokról és szilveszteri kellékekről nem is beszélve. Az ételek és italok célja minden esetben ugyanaz: hogy jó kedvvel, bőséggel kívánjunk boldog új évet egymásnak.Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés