Költözés után újra Építők Napja

Költözés után újra Építők Napja
Nyíregyháza – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara nem mindennapi gondokkal volt kénytelen szembenézni a 2016-os év elején. A Kamarának és a Nyíregyházi Városvédő Egyesületnek hosszú évek óta otthont adó Dózsa György utcai volt polgárház használati jogát az állami tulajdonú ingatlan kezelője felmondta, és az egyre több és felelősségteljesebb feladatot ellátó szervezet működéséhez új helyszínt kellett találni.

Hosszas keresgélés után végül Nyíregyháza polgármesterének és közgyűlésének támogatásával az Építész Kamara és a költözésben sorstársának számító Városvédő Egyesület egy korábbi szobrász műteremlakásban találta meg a működés jövőbeni feltételeit és a részben megújult épületben, májustól az Őz u. 21. alatt várja tagjait, ügyfeleit.

Az épület a jövőben a remélt pályázati források segítségével további megújuláson eshet át.

A működési feltételek stabilizálódásával ismét folytatódhat az érdemi munka. Az aktuális kihívások között továbbra is kiemelt fontosságú a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez és építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményeinek és a tervezési művezetés szabályainak Építész Kamarai hatáskörbe utalt kidolgozása és a tervező építészek, építtetők tájékoztatása, felkészítése a változásoknak megfelelő szakmai munkára.

Előbbieken túl a kamara folytatja a tavaly kidolgozott új szakmai programja megvalósítását, melynek első látványos állomásaként szakmai tanulmányútra került sor a Nagygéci Nemzeti Emlékhely, a csengeri Makovecz Imre életmű, valamint a környék látványosan megújult templomainak meglátogatása céljából Csengeren, Zajtán, Gacsályban és Vámosorosziban.

A következő napok az immár hagyományosnak mondható, ebben a formában nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő retro Építők Nap szervezése jegyében telnek, mely a tavalyihoz hasonlóan a Sóstói Múzeumfaluban kerül megrendezésre 2016. június 05-én, vasárnap délutánján. A meghatározó szervezők, az Építész, Mérnöki, valamint Kereskedelmi és Iparkamara mellett a szakmát képviselő régi és új támogatók is bemutatkoznak a rendezvényen, a vissza- és előretekintés jegyében. Az immár városi léptékűvé váló VIII. Építők Napra 2016. május 31-ig lehet jelentkezni a titkarsag@artvital.hu, vagy az epiteszkamara@gmail.com e-mail címeken, valamint az ART VITAL KFT. (Nyíregyháza, Selyem u. 21.) titkárságán.

A színes programot, találkozási lehetőségeket ígérő rendezvényen többek között a Szabolcs Fúvószenekar és a mazsorettek, a Csillag születik 2012. évi győztese, Mészáros János Elek, valamint a „Nyughatatlan” együttes is fellép, melyen elsősorban előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni.

A tartalmas első félévet az Építész Kamara gazdag őszi szakmai rendezvény sorozat szervezésével folytatja, melynek meghatározó eseménye lesz a szeptember végére tervezett, országos léptékű IV. Plan-net.hu Településfejlesztési Konferencia „A történeti városrész rekonstrukciók és a turizmus összefüggései” címmel. Az előbbi nagyrendezvényen túl több szakmai műhelybeszélgetésre is sor kerül majd, melyek meghatározó helyszíneként már a Nyíregyháza, Őz u. 21. alatti új székhely nevét kell megjegyezzék az érdeklődők.
hirdetés