Nyíregyháza

2020.05.08. 17:03

Online módon táncolnak az ovisok

A Kerekerdő óvoda táncosai otthon is „dolgoznak”.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

A nyíregyházi Kerekerdő óvoda néptáncosai közül nem mindenki járt be a járvány kitörése után az oviba, de ez nem jelenti azt, hogy a táncot is abbahagyták volna. Mindenki megkapja a feladatokat, amelyeket otthon megoldanak, videóra vesznek és visszaküldenek. A tánc ugyanis egy ideje a mindennapjaik része, köszönhetően az „Így tedd rá!” módszernek.

A játékos tulipánok

– Néhány éve vettem át a Kerekerdő óvodában a néptánc­oktatást – mondja Balasáné Sebestyén Mónika óvodapedagógus. – Korábban egy képzésen megismerkedtem az „Így tedd rá!” módszerrel, amelyet Balatoni Katalin dolgozott ki, és amelyet nem csupán Magyarországon, de külföldön is egyre többen alkalmaznak. Ennek lényege, hogy a hagyományos néptáncoktatáson kívül rengeteg színes eszközzel vonjuk be a gyerekeket, ami nagyon motiváló a számukra. Az a cél, hogy játékban, dalban, táncban gazdag napjaink legyenek.

Fotók: Sipeki Péter

– Ehhez rengeteg segítséget nyújtanak a tulipánok. Ha csak a tánclépéseket tanítjuk az óvodásoknak, azt hamar megunják. De ha játékként bevonjuk a tulipánokat, szinte észrevétlenül sajátítják el az alaplépéseket. A kék tulipán a vizet jelenti, ilyenkor a gyerekekkel azt játsszuk, hogy óvatosan belelépünk a vízbe, ezzel rögzül bennük az odalépős. A piros tulipán a tüzet jelenti, amit át kell ugrani, ezzel úgy tanulják meg az ugróst, hogy szinte észre sem veszik. A módszer segítségével nem tanulás, hanem játék közben rögzülnek az agyban az alaplépések. Hatéves korig a gyermeki agy csodákra képes, szivacs módjára szívja magába az új információkat, ingereket, különösen akkor, ha mindez játék közben történik. Minden hónapban tartunk táncházakat, így a szülőkkel is szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani.

A járvány azonban a személyes oktatást ellehetetlenítette azok számára, akik otthon maradtak a szüleikkel.

– Velük sem vesztettük el a kapcsolatot – mondja Balasáné Sebestyén Mónika. – Mindenkinek videón elküldöm a gyakorlatokat. Balatoni Katalin, a program gazdája készített ilyen videókat, ezeket osztom meg. Rengeteg videót kapok vissza a gyerekektől arról, ahogy otthon énekelnek, táncolnak.

Esténként előadás

Arra, hogy a módszer működik, a Nyitrai család az egyik bizonyíték. – Három lányunk van – mondja Nyitrainé Szilágyi Adrienn, aki korábban a Magyar Állami Népi Együttesben is táncolt.

– Kettejükről tudtam, hogy táncosok lesznek, hiszen már kis korukban, ahogy zenét hallottak, rögtön mozogni kezdtek, a harmadik pedig csak játszott tovább. Mostanra azonban már ő is elvarázsolódott, egy év alatt Mónikánál táncolva teljes fordulatot vett.

– Nagyon élvezzük itthon az együttlétet. A legnagyobbal délelőttönként tanulunk, majd amikor a leckeírásnak vége, a lányok elvonulnak, és mindennap valamilyen produkcióval készülnek, amit esténként előadnak. Ilyenkor a férjemmel leülünk, megnézzük, majd lelkesen tapsolunk, amikor a legkisebb szól, vége az előadásnak. A videókat mi is gyártjuk és küldjük Mónikának – tette hozzá.

Virágba borult a világ

– Nem volt egy nagy álom, amit szerettem volna megvalósítani – mondja a módszerről Balatoni Katalin programgazda. – Egyszerűen csak elültettem néhány tulipánhagymát, és egy virágba borult világgá nőtte ki magát, ahol teret kap pedagógus, gyermek, szülő, egyetemi hallgató – ma már valóban elmondhatom, hogy az egész világon.

A programnak köszönhetően új teret kap kultúra és pedagógia a pedagógusképzésben, a gyakorló pedagógusok életében, a gyermekfoglalkozások területén.

Az „Így tedd rá!” egyet jelent a hagyományos értékekkel és a legkorszerűbb pedagógiai elvekkel.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában