Nagyvilág

2010.09.24. 18:04

Az MKP továbbra is eltöröltetné a nyelvtörvényt

<p>A Magyar Koalíció Pártja (MKP) továbbra is a szlovák nyelvtörvény megszüntetését tartja az egyedüli elfogadható megoldásnak, vagy utolsó kompromisszumként a szankciók teljes eltörlését. A jogszabályt a megfélemlítés eszközének minősíti, és úgy véli, az új kormánykoalíció ezen alapjában nem változtat.</p>

A szlovák kormány pénteki rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta a nyelvtörvény módosító javaslatát, amely októberben a parlament elé kerülhet. A tervezet szerint a kulturális minisztérium csak végső esetben szankcionálhat, és csökkentik a bírságok összegét is. Daniel Krajcer szakminiszter leszögezte, a szankciók főként a közigazgatási szervekre vonatkozhatnak, az állampolgárokra nem.

"A nyelvtörvény a szlovákiai magyarokkal szembeni megalapozatlan bizalmatlanságból fakadó megfélemlítés politikájának fő eszköze - hangsúlyozza Berényi József, az MKP elnöke. Hozzáteszi, az új koalíció ezen a helyzeten alapjában nem változtat, mindössze leszűkíti a büntethetők körét a szlovákiai magyar polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre. "Mindenki, aki ezt a törvényt megszavazza, az tulajdonképpen felvállalja és továbbélteti a magyarokkal szemben tanúsított megfélemlítés politikáját, különös tekintettel a polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre vonatkozóan" - állítja Berényi.

Elutasítják a pénzügyi szankciókat

A pártnak meggyőződése, a polgármesterek és helyi képviselők pontosan tudják, mikor kell két nyelven tájékoztatniuk, hogy minden állampolgár otthon érezze magát az adott településen. "Elutasítjuk, hogy ezt pénzügyi szankciókkal kelljen kierőszakolni" - teszi hozzá Berényi. Azt egyenesen felháborítónak tartja, hogy a törvény módosítói feltételezik: olyan helyzetekben, amikor például az emberi élet veszélyeztetéséről van szó, szankciók nélkül nem kapnák meg az emberek az anyanyelvű tájékoztatást.

Az MKP a témával kapcsolatos további lépéseiről a következő országos elnökségi ülésen dönt, amelyen megvitatja egy, a törvény elleni aláírásgyűjtés kérdését is.

Krajcer a kormányülés után egyébként megjegyezte, nagyra értékeli, hogy a Híd is támogatta a törvénymódosítást. Azt is elmondta, hogy az MKP támadni fogja a tervezetet, mert a novemberi helyhatósági választások előtt a Híddal verseng.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!