Nyíregyháza hírei

2014.12.27. 14:42

Ütemterv szerint zajlott

A beruházó és a kivitelező megkezdte a felkészülést a tározó üzemeltetésére is.

A beruházó és a kivitelező megkezdte a felkészülést a tározó üzemeltetésére is.

Több százezer köbméter föld, több tucat kilométer elkészült töltés, számos épülő és már befejezett műtárgy, visszaadott termő-, és természetvédelmi területek. Tömören összefoglalva ez a mérlege a Beregi Árapasztó Tározó év végéig elvégzett munkálatainak.

A mintegy 33 milliárd forintos, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jelentős részét érintő, „Beregi Komplex Árapasztási és Ártér-revitalizációs Fejlesztés” című projekt alapkövét március 26-án rakta le Áder János köztársasági elnök, valamint Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Az eltelt 9 hónap alatt pedig jelentős változásoknak lehettünk szemtanúi a 19 érintett beregi település környezetében.

Beengedhetik a felesleget

Az emlékezetes, 2001-ben bekövetkezett tarpai gátszakadás helyétől alig pár lépésnyire kezdett el formát ölteni a 60 négyzetkilométeres tározó beeresztő műtárgya, amelyen keresztül a Tiszából körülbelül 58 millió köbméter felesleges vizet lehet majd a létesítménybe engedni, mintegy 70 centiméterrel csökkentve így árvízkor a folyó vízszintjét. Jelenleg a hatalmas zsilipek alaplemeze készült el, amellyel párhuzamosan készre jelentette a kivitelező a tájgazdálkodási csatorna műtárgy alatti bújtatóját, illetve a szűkítő műtárgyat és a csőtagot is. A beeresztő zsilipekhez tartozó pillérek és szárnyfalak építése október elején kezdődött, és a munkák jelenleg is ütemterv szerint zajlanak, dacára az optimálisnak nem igazán nevezhető időjárásnak. Szintén hatalmas előrelépést jelent a térségben, hogy elkészült az FGSZ Zrt. gázvezetékének, illetve a vele párhuzamosan futó optikai kábelnek a kiváltása, ugyanis ezek egy-egy szakasza keresztezte az árvízvédelmi komp­lexum bizonyos részeit.

Komoly munkák zajlottak emellett Bereg más szegleteiben is. A keleti töltésen Márokpapi és Hetefejércse térségében több kilométernyi földmunkával készültek el a szakemberek, miközben jól haladtak a természetvédelmi, tájgazdálkodási vízpótló csatorna kialakításával is. A vízfolyásra a térség élővilágának táplálásában hárul majd fontos szerep a beruházás elkészültét követően, hiszen az építkezés kiemelt célja nem csupán 161 000 ember lét-, és vagyonbiztonságának növelése, de a beregi flóra és fauna megóvása, revitalizálása is.

Szintén a természethez kapcsolódik, hogy a Natura 2000 besorolású, azaz fokozottan védett területeken szintén folytak munkák, természetesen az élővilág lehető legkisebb zavarása mellett, a tavaszi madárköltésre pedig a szakemberek el is hagyják e régiókat, hogy ne zavarják az állatok nyugalmát.

Végül, de nem utolsó sorban a beruházó és a kivitelező megkezdte a felkészülést a tározó üzemeltetésére is, mivel megindult az informatikai és monitoring rendszerekhez kapcsolódó eszközbeszerzés.

KM

Tények, adatok

A novemberben átadott tunyogmatolcsi árapasztó 17,5 milliárd forintból valósult meg EU-s támogatással, melynek tározófelülete 51 négyzetkilométer, vízbefogadó képessége 126 millió köbméter. (Hogy érzékeltessük ezt a mennyiséget: a Velencei-tó vize kétszer férne bele, 2001-ben a beregi falvakat 140 millió köbméter árasztotta el.) Kivitelezése több mint három éven át tartott.

Jövő késő őszi átadás

Összegezve tehát, a legtöbb területen 45–50 százalékos készültséget értek el a kivitelezők, így a jövő év késő őszére tervezett üzembe helyezés a jelenlegi információk alapján tartható. Mindehhez persze arra is nagy szükség lesz, hogy az időjárás és a Tisza vízjárása se akadályozza a hátralévő munkák elvégzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!