Levelező tagozat

Sikeres volt Ausztriában a szociáldemokrata-néppárti összefogás, a korábbi zöld párti Alexander Van der Bellen lett az új államelnök. Pusztai Sándor jegyzete.


Már javában gyártották a magyarázatokat az első forduló után vezető szabadságpárti (FPÖ) Norbert Hofer győzelmére, amikor a levélben voksolók megfordították az urnazáráskor látható eredményt. Úgy tűnt, Werner Faymann kancellár lecserélése után megnyugodtak a kedélyek, ami csalóka lehet. Az államfő (akinek lényegében jelképes a szerepe) megígérte, a következő választáskor nem ad megbízást az FPÖ-nek, így nem alakíthatnak Ausztriában szélsőjobboldali kormányt.

Határozott üzenet volt, de tudva, hogy kevesebb, mint háromezer szavazattal lett befutó Van der Bellen elnök úr, akár a népakarattal is szembe kerülhet. A szavazók között a férfiak, a vidékiek ­Hoferre, míg a városlakók, a nők Van der Bellenre szavaztak. Azon is lehet meditálni, mi lenne, ha szavazni csak azok szavaznának, akik az adott országban fizetik be adójukat, mert akkor a levelező tagozat 885 ezer ­szavazója nem szólhatott volna bele az anyaország dolgaiba.

Pusztai Sándor

 
hirdetés