Magányosan árválkodik egy elfeledett kastély a megyében – Mi lesz vele?

Az ablakok a tetőzettel együtt még a 2009-es jégeső pusztítása után újultak meg
Az ablakok a tetőzettel együtt még a 2009-es jégeső pusztítása után újultak meg - © Fotó: KM
Székely – Az önkormányzat szeretné felújíttatni, közösségi célokra fordítani, csakhogy nincsen megfelelő pályázat.

Az elmúlt hónapokban adtak át múzeumot, szállodát megyénk kastélyaiban, azonban velük ellentétben még magányosan árválkodik Székelyben a műemlék jellegű Orosz-kastély, ami még a XVIII. század végén épült.

Meglátni benne a lehetőséget

Az önkormányzat szeretné felújíttatni, közösségi célokra fordítani, csakhogy nincsenek olyan pályázati lehetőségek, amelyek lehetővé tennék mindezt, saját anyagi forrást pedig nem tud erre a célra fordítani a település. Csak az több millió forintba kerülne, hogy a felújításhoz szükséges dokumentumok elkészüljenek. Igaz, az épületnek új tetőzete is van az új ablakok mellett, de ez a felújítás abból a pénzből valósult meg, amit a 2009 júniusában történt nagy jégverés után a biztosítótól kapott az önkormányzat.

– Keressük a kastély felújítási és hasznosítási lehetőségeit, de eddig nem találtunk megfelelő pályázati kiírást. A számítások szerint legalább 300 millió forintba kerülne a beruházás, s akkor még funkciót nem is találtunk az épületnek, pedig jó lenne kezdeni vele valamit. Reménykedünk abban is, hogy egy vállalkozó lát benne fantáziát – mondta el érdeklődésünkre Juhászné Oroszi Enikő, Székely polgármestere, aki beszámolt az önkormányzat legfontosabb tennivalóiról is. – A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program keretében pályáztunk új egészségházra, a helyi gazdaság élénkítése céljából pedig piacot is szeretnénk kialakítani. A település központjában az önkormányzat vett márciusban egy telket, azon lenne majd a piac. A terveink között szerepel energetikai korszerűsítés, a vidékfejlesztés részeként az egykori iskolai épületből pedig civilházat szeretnénk kialakítani.

Megújul majd a ravatalozó

– Mivel a településnek nem volt korábban adóssága, az önkormányzat kapott az államtól adósságkonszolidációt. Az első körben kapott 20 millió forintból megújult a polgármesteri hivatal és a közösségi ház, az adósságkonszolidáció második keretéből pedig a ravatalozót szeretnénk felújíttatni – tette hozzá a település vezetője.
hirdetés