Magyarország

2008.06.27. 09:05

Kicsavart fák, leszakadt tetők Sátoraljaújhelynél

<p>Sátoraljaújhely - Óriási vihar csapott le Sátoraljaújhely környékére csütörtök este, olvasónk megörökítette a pusztítás nyomait, illetve átvészelte a vihart autóban ülve.&#160;<DIA alt="Kicsavart fák, leszakadt tetők Sátoraljaújhelyen 2008.06.26." height="700" width="900"></DIA><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kicsavart_f_k__leszakadt_tet__337_k_S_toral/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kicsavart fák, leszakadt tetők Sátoraljaújhelyen 2008.06.26." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<DIA alt="Óriási vihar Sátoraljaújhelyen 2008.06.26" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_ri_si_vihar_S_toralja_jhelyen_2008_06_26/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Óriási vihar Sátoraljaújhelyen 2008.06.26" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Vihar Sátoraljaújhelyen 2008.06.26." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vihar_S_toralja_jhelyen_2008_06_26_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vihar Sátoraljaújhelyen 2008.06.26." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Sátoraljaújhelyi vihar 2008.06.27." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/S_toralja_jhelyi_vihar_2008_06_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Sátoraljaújhelyi vihar 2008.06.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/vihar-satoraljaujhelyen-1.MOV/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-vihar-satoraljaujhelyen-2_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

11.45: Sajtótájékoztatót tartott Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, egyben a helyi védelmi bizottság vezetője, ahol elmondta, hgy elsődleges adatok szerint 500 millió forintra tehető a kár, ami a közintézményekben, magán portákon, közterületeken keletkezett. Portálunk kérdésére pedig azt is elmondta, hogy a csapadék víz elvezetés rekonstrukciója, amivel megelőzhető lenne a jövőbeni hasonló özönvíz kialakulása, egymilliárd forintba kerülne körülbelül, ezt azonban az önkormányzat saját forrásból nem tudja előteremteni.


08.57: Ház fölött repült át a leszakított tető

A Jókai utcában megtaláltuk azt az épületet, aminek a tetéjéről a lemeztetőt szakította le a vihar csütörtök este. A leszakított szerkezet azonban nem a ház mellett van, hanem mintegy 30 méterrel odébb található szomszédos épületnél található, mivel a hatalmas vihar következtében átrepült a ház felett.


08.04:  Az éjszaka kiköltöztetett 47 fő pénteken reggel visszatérhetett az otthonába. A vihar nagy károkat okozott a köztemetőben is, sírokat és fákat döntött.


06.27., péntek 7.47: A helyzet normalizálódni látszódik Újhelyen, a hatalmas víztömeg eltűnt az utcákról. Azt látni, hogy mindenütt seprűvel, lapáttal a kézben az utcai lefolyók környékét próbálják letakarítani, kitisztítani és kupacokban gyűjtik a növényi hordalékot és város magasabb részeiről lemosott kavicsot, földet, hogy majd elszállíthasák.
Azt azonban nem tudni, hogy mit hoz a pénteki nap, mert most is erősen felhős az ég, az eső pedig csepereg.
Délelőtt tart sajtótájákoztót Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.


23.00:  A nemrégen átadott, Sátoraljaújhelyet elkerülő út vasút alatt áthaladó szakaszában 1-1,5 méter magasan áll a víz, ezért a forgalmat le kellett zárni. A tűzoltók nagyteljesítményű szivattyúval próbálják kiszivattyúzni a vízet. A gond, hogy folyamatos utánpótlás jön a magasabban fekvő részekről. Az eső elállt, de villámlás még látszik. Úgy néz ki a tűzoltók egész éjszaka végzik a kármentést. A további eseményekről holnap reggelt adunk tájékoztatást!


22.20: Mikóházán a Ifjúsági Klub teteje ázott be. Itt van a település kábeltévé központja is, ami az átázások miatt tönkrement. A villámok még mindig cikáznak, bár az eső elállt. A Széphalom felé vezető úton letört ágak, kitört fák között haladtak a katasztrófavédelmisek és a velük egy autóban ülő kollégánk. Jelentésük szerint Mikóházán az Ifjúsági Klub épületében esett káron kívül jelentősebb gondot nem okozott a vihar. Sátoraljaújehelyen a Máltai Szeretszolgálat segítségével jelenleg is kölöztetik az alacsony részeken fekvő lakásokból a családokat. A kisebbségi tanodába szállásolják el őket, s addig ott is maradnak, míg vissza nem költözhetnek lakásaikba.


21.50: Véget ért a védelmi bizottság ülése, ahol elhangzott: 100 házban keletkeztek kisebb nagyobb károk. A következő helyszín: Mikóháza. Onnan is károkat jeleztek, a a szakemberek a helyszínen mérig fel hamarosan azok mértékét.


21.33: Mintegy 50 főt telepít ki a katasztrófavédelem onnan, ahol a víz mértéke tarthatatlanná tette a további tartózkodást. Nagy teljesítményű szivattyúkat vetnek be, hogy főként az alul fekvő részekről kiszivattyúzák a vizeket. Ezek a munkálatok vélhetően hajnalig elhúzódnak.


21.30:  Egyelőre nem lehet megbecsülni, mekkora a kár, és arról sincs információ, megsérült-e valaki. Sátoraljaújhelyiek beszámolója szerint hirtelen jött a vihar, letépte egy épülő bevásárlóközpont tetejét, és megsérült a helyi gimnázium tetőszerkezete is. Volt olyan ház, amelynek a tetejét letépte a vihar, majd megfordítva átdobta azt a szomszéd kertbe. Egy aluljárót két méter magasságban elöntött a víz, rengeteg fa kidőlt.


21.10: Sátoraljaújhely főutcáján 20-30, néhol 40 centiméteres víz hömpölyög és a hegyoldalon lévő utcákról is hömpolyög le a víz, ennek ellenére az autósok megpróbálnak átjutni rajta - jelentette a helyszínen tartózkodó kollégánk.
Elakadt autót nem láttunk. A Polgármesteri Hivatal bejáratát is elöntötte a víz. A katasztrófavédelem egy csoportja most megy ki a helyszínre.


"18 óra után egy kisebb zivatar kapott el minket Pálházán, majd 30 perccel később a munkából hazafele jövet szörnyű körülményeket pillantottunk meg az úton. Fák kicsavarva, vízátfolyás az utakon, melyen egy kisebb autó lehet nem tudna átmenni. Haladva Sátoraljaújhely fele, egyre rosszabb lett a helyzet, villámlott, dörgött. Az utakon faágak, gallyak, gyökerestül kicsavart fák. A háztetők leszaggatva, a főúton telefonkábelek elrongálódva. És mindezt egy fél óra leforgása alatt érte el az időjárás nálunk."

Kohánka István, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezető helyettese a helyszínen tartózkodva elmondta, hogy 4-es, magas fokozatú riasztást rendeltek el. Encsről, Szerencsről, Kisvárdáról és Záhonyból is vezényeltek erőket Sátoraljaújhelyre. Személyi sérülésről nem érkezett bejelentés. Az orkán erejű szél elsősorban a kishatárátkelő környékén okozott jelentős károkat.

 

Ezt a lenyűgöző felvételt Szécsi Péter kedves olvasónk jutatta el hozzánk. Ezúton is köszönjük segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!