Magyarország

2008.11.02. 05:49

Dunaszerdahelyi meccs - összefoglaló

<p>Dunaszerdahely - Botrányba fulladt szombaton a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzés Dunaszerdahelyen. A meccset félbeszakították, mert a szurkolók köveket dobáltak a lelátóról. A szlovák rendőrök közbeléptek. Összesen 31 embert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Ötven ember megsérült. A magyar drukkerek Budapesten a Szlovák Nagykövetséghez vonultak, megerősítve a Magyar Gárdával és több száz szimpatizánssal. Magyarországon nem történt rendbontás, de egy embert kábítószergyanús anyag birtoklása miatt előállítottak. A meccset a Slovan nyerte, 0-4-re.</p>

Rendbontások miatt már a 17. percben 10-15 percre le kellett állítani a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan futballcsapat szombati dunaszerdahelyi mérkőzését. A nagyszombati rendőrség szerint a DAC szurkolói ellen kellett fellépni, mert köveket hajigáltak a lelátóról. A meccsen a Slovan-drukkerek is dobáltak petárdákat, füstbombákat. A Független Hírügynökségnek szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőri fellépés előtt nem láttak rendbontást. A több magyar klubtól érkezett szurkolók zászlóikkal elfoglalták helyüket, már egy órával a mérkőzés előtt. A zászlók között voltak Nagy-Magyarországot ábrázolók is, lehet, hogy ezt tekintették provokációnak. Szemtanúk szerint körülbelül 70 szlovák rendőr előzmények nélkül lépett fel magyar szurkolók ellen.

A szlovákiai atrocitások miatt a hazatérő szurkolók már Budapesten a Szlovák Nagykövetséghez vonultak. Több száz szimpatizáns és a Magyar Gárda hatvan fős egysége is csatlakozott hozzájuk. A magyar rendőrség tudott a tervről, ezért körbekordonozták a nagykövetség épületét, a Stefánia utat pedig lezárták. Közben a Jobbik közleményben szólította fel Göncz Kinga külügyminisztert, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozzon a "szlovákiai magyarellenes intézkedések" ellen. A szervezet Békés megyei csoportja szombat este a békéscsabai szlovák konzulátus előtt tüntetett. Budapesten csaknem 800-an, Békéscsabán 150-en voltak. A fővárosban Budaházy György, a békési megyeszékhelyen Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye tiszteletbeli elnöke csatlakozott a demonstrálókhoz.

A magyarországi spontán tüntetéseken nem volt rendbontás, a szurkolókra rendőrök vigyáztak. Budapesten és Békéscsabán is bejelentették, hogy hétfőn újra tüntetnek a követség előtt. A tömeg folyamatosan szállingózott, este fél tizenegy után az utolsó tüntetők is hazamentek.

A legutóbbi információk szerint összesen körülbelül 50, magyar és szlovák sérültje van a szombati eseményeknek. A szlovák rendőrök 16 magyar állampolgárt előállítottak, később mindegyiküket elengedték. Heizer AntalMagyarország szlovákiai nagykövete a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az összecsapások után egy magyar férfi a dunaszerdahelyi kórházba került. Könnyebben sérült, egy-két nap múlva hazaengedik. A demonstrálók szerint rendőri túlkapás történt. Egy embert a fővárosból is előállítottak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nála kábítószergyanús anyagot találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!