Magyarország

2008.11.22. 13:19

Fekete zászlók, mécsesek a General Electric győri gyára előtt

<p>Győr - Háromszáz ember gyűlt össze a General Electric győri gyára előtt szombaton délelőtt, zászlókkal, transzparensekkel, fekete szalaggal és mécsesekkel demonstráltak a gyár bezárása ellen.</p>

A győri részlegben 98 ember dolgozik, munkahelyük 2009. május 29-én végleg megszűnik. Májusig minden hónapban el kell köszönni a dolgozók egy részétől, hiszen csoportos leépítések várhatók - mondta a Független Hírügynökségnek Dömötörné Vargán Edit, a győri alapszervezet titkára. Ez azt jelenti, hogy havonta körülbelül 20 embert fognak elküldeni a gyárból. A dolgozók nem értik, miért szűnik meg 200 év után a győri gyár, hiszen mindig jó eredményeket ért el. A 200 év tiszteletére most kék szalagot viselnek, sokan életük nagy részét itt töltötték, van olyan dolgozó, aki 35 éve a cég alkalmazottja - tette hozzá Dömötörné Vargán Eszter.

A gyár bezárása és az országos leépítések nem a gazdasági válságnak köszönhetőek, sokkal egyszerűbb az ok: csökkent a kereslet a hagyományos izzók iránt - mondta Szántó Balázs, a GE fényforrás üzletágának szóvivője. A vállalat 98 százalékban exportra termel, egyszerűen nincs annyi megrendelés, nincs rá akkora igény, mint régen. Az egész világ a hagyományos helyett az energiatakarékos fényforrásokat részesíti előnyben - tette hozzá a szóvivő.

A vállalat segíteni szeretné a munka nélkül maradó dolgozókat, ezért az átképzések összes költségét felvállalja és 14. havi átlagkeresetnek megfelelő juttatásokat biztosít. Egyelőre ezt még nem jelentették be a munkavállalóknak, Szántó Balázs azt mondja, még egyeztetniük kell az érdekképviselettel.

A General Electric országosan összesen 500 dolgozójától válik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!