Magyarország

2008.11.13. 19:25

Kóka: a kormánynak cselekednie kell!

<p>Budapest - A kormánynak cselekednie kell, mert Magyarországot a világválság az átlagosnál jobban sújtja.</p>

Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek nem csak a világválságot, hanem a gazdasági visszaesést is csökkentik. Az SZDSZ ötpontos vitairata, amelyet a gazdasági csúcson bemutatott, ehhez ad útmutatást.

 A hozzá kapcsolódó törvényjavaslatokat még az őszi időszakban benyújtja a liberális párt - mondta Kóka János frakcióvezető a Székesfehérváron megtartott sajtótájékoztatóján.

Magyarország egyik legnagyobb baja, hogy nem múlt el a szocializmus. Rosszul működnek a közhivatalok, versenyképtelen az oktatás, rossz az egészségügy, túlterjeszkedő az állam, magasak az adók, bonyolult az adórendszer. Akkor fogunk megerősödni, ha ezek eltűnnek. Az SZDSZ ötpontos vitairata, Válságból lehetőség címmel ehhez ad útmutatást - mondta Kóka János.

A liberális politikus ismertette röviden a vitairatot, amelyben útmutatást adnak ahhoz, hogyan lehet az eurót 2012-ig bevezetni, és új adópolitikára, önkormányzati reformra tesznek javaslatot.

A vitairat egyik fontos eleme az állam és az állampolgárok viszonyának megváltoztatása. Ehhez a fordított felelősség, vagy hallgatás, beleegyezés törvény bevezetését tartják szükségesnek. Azaz, ha valaki kéréssel fordul egy közhivatalhoz, és határidőn belül nem kap választ, a kérést kötelező legyen elfogadni.

Az állam kilencezer közfeladat felülvizsgálatával 150-200 milliárd forintot lehetne megtakarítani. Amíg az állam nem gazdálkodik jól az adófizetők pénzével, nincs joga elvenni a közszférában dolgozók tizenharmadik havi fizetését - hangsúlyozta Kóka János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!