Magyarország

2010.07.14. 18:15

Az ORTT a Legfelsőbb Bírósághoz fordul

<p>Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Legfelsőbb Bírósághoz fordul felülvizsgálati kérelemmel, miután a Fővárosi Ítélőtábla szerdán jóváhagyta a frekvenciaperben korábban hozott határozatokat.</p>

Eszerint az ORTT jogellenesen járt el akkor, amikor az alaki vizsgálat után nem utasította vissza az Advenio Zrt-nek és az FM1 Zrt-nek a pályázatát.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán döntött abban a perben, amelyet a Danubius Rádió és a Sláger Rádió indított a korábbi országos frekvenciákról szóló pályázat eljárási szabályainak megsértése és a szerződések érvénytelenségének megállapítása miatt. Az ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Bíróság januárban hozott ítéletét. Eszerint az ORTT jogellenesen járt el akkor, amikor az alaki vizsgálat után nem utasította vissza - a két rádió utódjának - az Advenio Zrt-nek és az FM1 Zrt-nek a pályázatát. Emiatt a testület felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordul - olvasható az ORTT szerda délutáni közleményében.

A közlemény kitér arra is: a 14 éve fennálló jogszabályi háttér ellentmondásosságát jelzi, hogy az ügyet korábban a Legfőbb Ügyészség is vizsgálta már és a mostani ítélettől eltérő álláspontot alakított ki. A Legfőbb Ügyészség szerint az Advenio szerződésével kapcsolatban az ORTT nem követett el törvénysértő mulasztását, miután az Advenio műsorszolgáltatóként nem sértette sem a médiatörvényt, sem a megkötött műsorszolgáltatási szerződést. Az FM1 Zrt-vel szemben pedig hatósági eljárás megindítására szólította fel a testületet, amely később ezzel ellentétes döntést hozott.

Mindenki nyertesnek tekinti magát?

A szerdán helyben hagyott ítélet egyébként elutasította a frekvenciapályázaton nyertes cégekkel - az Advenióval és az FM1 Konzorciummal - megkötött szerződések semmiségének megállapítását és azok haladéktalan felmondását, valamit az eredeti állapot helyreállítását.

Korábban a Sláger Rádió és a Danubius Rádió jogi képviselője is azt közölte, hogy a két rádió a perben nyertesnek tekinti magát. Szecskay András, a Danubius jogi képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a médiatörvény speciális rendelkezései alapján, a bíróság csak jogsértést állapíthat meg, ennél többet nem tehet. Tehát nem kötelezheti az ORTT-t arra, hogy bontsa fel a műsorszolgáltatási szerződést az Advenióval. Ezt a médiatörvény egyik rendelkezése alapján kellene megtennie a testületnek, ezzel együtt pedig folytatnia a korábbi pályázatot - tette hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!