Magyarország

2010.08.06. 12:36

A Jobbik feljelentette Biszku Bélát

<p>A Jobbik parlamenti képviselője, Szilágyi György pénteken az ORFK-n feljelentette Biszku Bélát, aki az 1956-os forradalom utáni megtorlások idején belügyminiszter volt. A feljelentés alapja azonban nem ez, hanem a volt MSZMP-vezetőnek a héten adott televíziós interjúja.</p>

Július 23-án lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely az elnyomó kommunista rendszer idején elkövetett törvénytelenségek nyilvános tagadását és kisebbítését is bünteti, nem csak a náci rezsimekéit. Szilágyi György szerint Biszku Béla a héten a Duna tévében sugárzott interjúban ellenforradalomnak nevezte a forradalmat, és tagadta, hogy bármilyen bűncselekmény történt volna az utána következő években. Ezért a Jobbik képviselője pénteken az Országos Rendőr-főkapitányságon büntető feljelentést tett Hatala József országos rendőr-főkapitánynak címezve Biszku Béla ellen.

Szilágyi György elmondta: eddig elmaradt a szembenézés a múlttal, és az elszámoltatás az olyan emberekkel szemben, amilyen Biszku Béla is. A Jobbik javasolni fogja, hogy Biszku felvetésének megfelelően, hozzanak létre parlamenti bizottságot, amelybe minden frakció delegálna egy-egy történészt, és megvitatná a múlt rendszerben történteket.

A Jobbik azt is szeretné, hogy vizsgálják meg, milyen állami juttatásai voltak és vannak Biszkunak, amelyekre esetleg méltatlan lenne. Szilágyi György szerint akár a törvényi minimumra (28 500 forintra) is leszállítható lenne Biszku Béla nyugdíja. Nagyon sokan élnek ennyiből, Biszku tapasztalja meg, milyen nem mindig a napos oldalon élni - fejtegette Szilágyi György.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!