Magyarország

2010.08.10. 18:21

Esővíz kommandó Szekszárdon

<p>Esővíz kommandó járja Szekszárd utcáit: a városi vízmű felderítő csoportja azt vizsgálja, hogy hol kötötték bele a szennyvízcsatornába a csapadékelvezetést - mondta a Független Hírügynökségnek Kővári Ildikó, a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. kommunikációs munkatársa.</p>

Egy hónap alatt 30 szabálytalan rákötést talált a szekszárdi vízmű felderítő csoportja. Volt olyan utca az ipartelepen, ahol minden ház a szennyvízcsatornába vezette az ereszcsatornát, ami szabálytalan.

Nagy esőzéskor túl sok víz kerül ugyanis így a szennyvíztisztító telepre. Ez napi átlagban 6 ezer köbméter szennyvizet fogad, de júniusban volt olyan nap is, amikor 22 ezer köbméter víz érkezett.

Jegyzik a szabálytalanságokat

Mivel a telep kapacitása 18 ezer köbméter, ezért ennél több vizet nem tud hatékonyan megtisztítani. A nagy mennyiségű víz kimoshatja a szennyvíz-iszapot, ami a környezetre is veszélyes lehet - mondta Adonics László, a szekszárdi szennyvíztelep vezetője.

A szabálytalankodókat füstöléssel leplezik le. Egy füstgéppel juttatnak fehér füstködöt a szennyvízcsatorna-hálózatba, ami a csövek másik oldalán jön ki. Ha az ereszcsatornát a szennyvízhálózatba kötötték be, akkor a háztetőkön, a csatornáknál száll fel a füst.

Az ereszt szabálytalanul bekötő ingatlanok adatait feljegyzik, és átadják az önkormányzat jegyzőjének. A jegyző szólítja fel a tulajdonosokat, és ha nem alakítják át a rendszert, akár pénzbírságot is kiszabhat.

A vízmű-kommandó az illegális szennyvíz-rákötéseket is keresi. Ha ilyet találnak, akkor szeptember 30-ig adnak határidőt a szerződéskötésre. Ha ezt elmulasztják, akkor öt évre visszamenőleg kell kifizetniük a csatornadíjat.

Még több hazai hír

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!