Magyarország

2010.08.26. 15:51

Változatos okok a frissdiplomások pályaelhagyása mögött

<p>Számos oka lehet annak, hogy egy frissdiplomás miért nem azon a területen helyezkedik el, ahol diplomát szerzett - magyarázta a Független Hírügynökségnek az Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási igazgatója.</p>

A Diplomás pályakövetés 2010 elnevezésű kutatás szerint a 2007-ben végzett frissdiplomások 86 százaléka a munkaerőpiac olyan területén helyezkedik el, amely valamilyen mértékben összefügg korábbi tanulmányaival. Csaknem 15 százalékuk ugyanakkor más szakterületen vállal munkát, ennek több oka is lehet.

Horváth Tamás, az Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ebben a 15 százalékban vannak benne azok is, akik a diplomázásuk óta eltelt három évben egy másik diplomát is szereztek, és inkább azon a területen kerestek állást. Szintén oka lehet még a más irányú munkának az, hogy egyes képzési területek rugalmas munkavállalási lehetőséget biztosítanak. Gazdasági, társadalomtudományi vagy éppen bölcsész diplomával ugyanis többfelé el lehet indulni, szemben például egy orvosi végzettséggel.

Évente 50 ezren diplomáznak

Horváth Tamás elmondta azt is, hogy évente körülbelül 50 ezren diplomáznak, közülük 7-8 ezren lehetnek, akik tehát nem a képzettségüknek megfelelő helyen folytatják életüket. A felsőoktatási igazgató hangsúlyozta: egyértelműen nem jelenthető ki róluk, hogy kényszerből hagyták el a pályájukat, hiszen a kutatás nem azt vizsgálta, hogy ezek a fiatalok milyen okból nem szakterületükhöz közeli karriert választottak.

Horváth Tamás beszélt arról is, hogy a frissdiplomások - a kutatás szerint - legkevésbé a jövedelmükkel elégedettek, ám ez is eltér képzési területenként. Az informatikusokról például az látszik, hogy keresetükkel és a szakmai feltételekkel is meg vannak elégedve. Az orvosok szerint a szakmai háttér ugyan elfogadható, a pénzt azonban kevésnek ítélik. A pedagógusok azok, akik a szakmai feltételekkel és a jövedelemmel is egyaránt elégedetlenebbek az átlagnál.

A felsőoktatási igazgató elmondta, hogy a felmérés szerint a frissdiplomások átlagosan nettó 130-140 ezer forintot visznek haza, miután a tanulást követően munkát vállalnak. Ez az összeg egybecseng a Központi Statisztikai Hivatal hasonló adataival.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!