Magyarország

2010.09.18. 11:09

A magyarok többsége kivonulna Afganisztánból

<p>A magyarok többsége nem ért egyet hazánk afganisztáni misszióban való szerepvállalásával, ugyanakkor döntő többségük egyetért Magyarország NATO-tagságával - derül ki a Népszabadság által készített közvélemény kutatásból.</p>

A válaszadók majdnem fele szerint ugyanis az afganisztáni szerepvállalás gyengíti Magyarország biztonságát. A Népszabadság által készített kutatás a legalább heti rendszerességgel internetező, 18 éven felüli magyar állampolgárok véleményét reprezentálja. A kutatás szeptember 14-e és 16-a között készült, 556 fő vett részt benne.

69 százalék egyetért a NATO-tagsággal

A válaszadók 69 százaléka egyetért a NATO-tagsággal és csak 20 százalékuk ellenzi, az afganisztáni NATO-misszióban való részvétel kapcsán azonban már csak 35 százalék támogatja, 52 százalék pedig ellenzi. A megkérdezettek 43 százaléka szerint szerepvállalásunk inkább gyengíti Magyarország biztonságát, 19 százalék szerint inkább erősíti, 20 százalékuk pedig úgy véli, nincs hatással rá.

A megkérdezettek 66 százaléka nem érzi megfelelőnek a kormányzati tájékoztatást a magyar katonák afganisztáni tevékenységével kapcsolatban. Ezzel együtt 57 százalékuk tisztában van vele, hogy a magyar honvédek katonai és civil, fejlesztési feladatokat egyaránt ellátnak. 17 százalék azonban azt gondolja, hogy csak katonai, 13 százalék pedig úgy véli, hogy csak civil, fejlesztési feladatokat végeznek katonáink.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!