Magyarország

2010.11.10. 20:10

Hatezer eurós kárpótlás ítélt meg a strasbourgi bíróság egy alsónémedi férfinek - RTL Híradó

<p>Hatezer eurós kárpótlást ítélt meg egy alsónémedi férfinek a strasbourgi emberi jogi bíróság, mert a magyar bíróság indokolatlanul hosszan tárgyalta az ügyét. A férfi magát a pert elveszítette, de a magyar államnak a lassú eljárás miatt nagyjából 1,6 millió forintot kell fizetnie.</p>

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára azt mondta, gyorsítani fognak a bírósági eljárásokon. A Deés család több mint 150 éve él Alsónémediben, a főút mellett fekvő házban, amely a nagy forgalom miatt szinte teljesen tönkrement. Megpróbálták eladni, de senki sem vette meg eddig. A férfi 1999 óta pereskedett, a forgalmat és a kamionokat akarta kizárni az utcából, mert félt, hogy összedől a háza. Hét év után ítélet született, elvesztették a pert. Akkor fordult a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz, ahol hétfőn hoztak ítéletet. Eszerint a magyar állam 6 ezer euró kárpótlást köteles fizetni.

Bátki Pál ügyvéd az RTL Híradónak azt mondta, évente többször is elmarasztalják Magyarországot, ezúttal azért, mert a bíróságok nem kellőképpen tartották tiszteletben a kérelmezőnek a magánlakás és a magánélet sérthetetlenségéhez való jogát. A leggyakoribb ok, amiért az országot elmarasztalják, hogy a bírósági eljárások ésszerű időn belül történő befejezéshez való jogát sem tartják tiszteletben.

Répássy Róbert, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára a Híradónak azt mondta: vitán felül áll, hogy ez az eljárás indokolatlanul elhúzódott, a kormány tervezi is, hogy a bírósági eljárások gyorsítására törvénymódosítást, sőt törvények módosítását nyújtja be az országgyűlésnek. Répássy Róbert azt mondta, a 6 ezer euró kifizetéséről a nemzetgazdasági minisztérium gondoskodik, a kártérítést a magyar államkincstár állja. A ház tulajdonosa azt mondta, a pénzből azokat a kölcsönöket törleszti, amiből a lakás eddigi felújítását állták. Az utca lakói egy újabb pert terveznek a teherautók kitiltására.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!