Magyarország

2010.11.25. 14:35

Közös tiltakozó akcióra szólítja fel a szakszervezeteket a VDSZ

<p>Közös tiltakozásra, egységes akcióterv kidolgozására szólítja fel a szakszervezeteket a vegyipari dolgozók érdekvédelmi szervezete (VDSZ) a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kormányzati intézkedések ellen.</p>

A közlemény leszögezi, hogy a VDSZ elnöke, Székely Tamás akár nemzetközi segítséget is kér a szerinte az emberi méltóságot, az önrendelkezési-, és az alkotmányos jogot sértő nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kormányzati terv megakadályozáshoz.

A VDSZ elnöke felháborítónak tartja a nyílt zsarolást, amellyel a kormány a politikai erejét kihasználva kikényszeríti az emberek visszalépését az állami nyugdíjrendszerbe - áll a dokumentumban. Székely Tamás többek között attól tart, hogy az állami rendszerbe való kötelező visszalépések során nyom nélkül elvesznek azok a kötelezőn túli befizetések, amelyeket a cégek, éppen a szakszervezetek közbenjárására a dolgozókkal közösen vállaltak.

Új, közös platform alakult

Például csak a vegyipari ágazatban a cégek a nyugdíjhoz közeledő dolgozóval közösen a kötelezőnél jóval több tagdíjat fizettek be. Ez egy 13 éve fizető munkavállalónak most átlagosan csaknem 3 millió forint megtakarítást jelent. A közlemény szerint semmiféle garancia nincs arra, hogy ezt meg is tarthatja.

A VDSZ kezdeményezésére, a kormány "erőszakpolitikájának" a megakadályozására a közelmúltban 16 ágazat részvételével megalakult egy új, közös platform, az Állandó Ágazati Szakmai Szakszervezeti Fórum (ÁÁSZF), s napokon belül kidolgoznak egy akciótervet a nyugdíjrendszert ért támadás ellen - áll a dokumentumban, amelyben az elnök azonnali csatlakozásra szólítja fel a többi ágazatot is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!