Magyarország

2011.01.04. 14:21

Amnesty International: kiemelten kell küzdeni a romák diszkriminációja ellen

<p>A magyar kormány javítsa az unió emberi jogi jogvédő munkáját a nagyvilágban és az EU-n belül is a soros magyar elnökség idején - ezt kéri az Amnesty International.</p>

A jogvédő szervezet képviselői jegyzéket adtak át kedden délelőtt az igazságügyért felelős államtitkárnak, ajánlásaikat fogalmazták meg a dokumentumban. Elmondásuk szerint főleg a romák diszkriminációja elleni küzdelemre akarnak koncentrálni a magyar elnökség idején. Az új európai antidiszkriminációs direktíva elfogadtatására is lehetőség nyílik a tagállamokkal - tették hozzá.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója a találkozó után arról beszélt: a magyar elnökségnek meg kell mutatnia, hogy vezető szerepet tud játszani az emberi jogok érvényesítésében. Olyan környezetet kell teremteni, ahol minden ember szabadon kifejezheti magát, részt vehet a közéletben, és gyakorolhatja emberi jogait - tette hozzá.

Teljes irányváltás kell

Legyengült és beszűkölt az Európai Unió fellépése a nagyvilágban végbemenő emberi jogi jogsértésekkel szemben. Magyarország azonban megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet vállalhasson az emberi jogok védelmében Közép- és Kelet-Európában. Kulcsfontosságú a romák jogainak védelme, ezen a téren teljes irányváltásnak kell bekövetkeznie - mondta Nicolas Berger, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára szerint a kormány nyitott az Amnesty International ajánlásaira, főleg a diszkrimináció elleni küzdelem, a romák valamint a bűncselekmények áldozatainak védelme ügyében. Március 23-án és 24-én áldozatvédelmi konferenciát rendeznek itthon, amelyen a tervek szerint felszólal majd Viviane Reding, az Európai Bizottság egyik alelnöke is, aki egyebek mellett a jogérvényesülésért felel.

Az államtitkár szerint a romaintegrációnak a diszkrimináció mellett része lesz a felzárkóztatás is, ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a szakminiszterek a saját területükön megjelenítik majd a roma szempontokat is. Azt nem közölte, hogy itt konkrétan miről van szó, az újságíróknak azt javasolta, hogy a részletekről Balog Zoltán államtitkárságán érdeklődjenek.

Nicolas J. Berger, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója azt mondta: szép szavakat sokat hallottak már, most azt szeretnék, ha a soros magyar elnökség idején konkrét lépések is lennének, például a diszkrimináció vagy a roma gyerekek iskolai szegregálása ügyében. Jeney Orsolya szerint a következő félévben kifejezetten a romákat érő diszkriminációval kellene foglalkoznia a magyar elnökségnek, a felzárkóztatásukkal kevésbé.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!