Magyarország

2011.01.24. 14:18

Az Európai Bizottság levelének közzétételét kéri az MSZP

<p>Az MSZP felszólítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy tegye közzé honlapján az Európai Bizottság médiatörvénnyel kapcsolatos levelének eredeti angol, illetve magyarra fordított szövegét.</p>

Nagy Anna kormányszóvivő nem látja akadályát annak, hogy nyilvánosságra hozzák a levelet, de hogy ki fog erről dönteni, arra nem tudott válaszolni. Elmondta viszont, hogy a levélre nem két hét alatt, hanem hamarabb, a tervek szerint már ezen a héten megszületik a válasz.

Az Európai Bizottság médiatörvénnyel kapcsolatos levele pénteken megérkezett Magyarországra, azt a kormány képviselői át is vették. A hazai közvélemény azonban még mindig nem tudja, pontosan mi áll az ország nemzetközi megítélése szempontjából kulcsfontosságú dokumentumban - írja hétfői közleményében Mandur László szocialista országgyűlési képviselő.

Teljes fordítást kérnek

A szocialista politikus úgy fogalmaz: annyit tudni csak, hogy szinte biztosan nem az áll a levélben, amiről Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nyilatkozott, miszerint a levél csupán technikai jellegű felvetéseket tartalmaz, nem pedig a szólás- és sajtószabadságra vonatkozó kérdéseket. Neelie Kroes médiaügyi biztos ugyanis tekintélyes nyugati sajtóértesülések szerint két hetet adott a magyar hatóságoknak arra, hogy válaszoljanak azokra a komoly aggályokra, amelyeket a levelében leírt - olvasható Mandur László közleményében.

Az MSZP felszólítja a Navracsics Tibor által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy a további "félreértések" megelőzése, valamint a hazai közvélemény gyors és pontos tájékoztatása érdekében haladéktalanul tegye közzé honlapján az Európai Bizottság médiatörvénnyel kapcsolatos levelének eredeti angol, illetve magyarra fordított szövegét - áll a közleményben.

Nem látja akadályát annak, hogy nyilvánosságra hozzák a levelet, de hogy ki fog erről dönteni, arra nem tudott választ adni szokásos hétfői sajtóbeszélgetésén Nagy Anna kormányszóvivő. Hozzátette: bár az Európai Bizottság két hetet adott a válaszra, a kormány tervei szerint a válasz egy héten belül megszületik. A bizottság észrevételeit technikai jellegűnek, a levelezéstt párbeszédnek tekintik - erősítette meg a kormányszóvivő.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!