Magyarország

2011.01.10. 17:18

Egy tapolcai háziorvosi körzet lett "Az év praxisa"

<p>Hubert János tapolcai háziorvos és munkatársai kapták "Az év praxisa" díjat hétfőn - rájuk szavaztak legtöbben az egyik internetes oldalon.</p>

Az Országos Alapellátási Intézet hirdette meg az ide kapcsolódó pályázatot tavaly. Először arra kérték a betegeket, írják meg gyógyulásuk történetét, és azt, melyik szerintük a legjobb háziorvosi körzet. Az ÁNTSZ és az önkormányzatok is ajánlhattak jelölteket. A kilenctagú zsűri végül 10 praxist választott ki, rájuk lehetett szavazni a világhálón.

Az Országos Alapellátási Intézet felhívására november 30-ig várták a pályázatokat. Több mint száz érkezett, ezek közül 55 felelt meg a kiírásnak.

Segítőkészek a magyar háziorvosok


A betegek egyebek mellett háziorvosaik türelmét, empátiáját, gyors és pontos diagnózisát, szakértelmét, pszichológusi szerepét emelték ki. Több orvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, vannak, akik kérés nélkül meglátogatják betegeiket a kórházban vagy otthon. Van olyan háziorvosi praxis, amelyben egészségtan tanári diplomás asszisztenst alkalmaz az orvos, aki mozgási, táplálkozási tanácsokkal látja el a betegeket, szűrővizsgálatokra küldi őket. A beküldött történetek 80 százalékában valamelyik vidéki praxisok orvosát és nővérét dicsérték. Az ÁNTSZ tiszti főorvosai pedig például Fehérgyarmatról, Tapolcáról, Balatonfüredről, Tiszaújvárosból javasoltak praxisokat.

A kilencfős zsűri az 55 történetből választotta ki azt a tízet, amelyet a legjobbnak ítéltek, ezekre lehetett szavazni az interneten, a www.azevpraxisa.hu oldalon december 31-ig. A bíráló bizottságnak orvosok, művészek, közéleti személyek voltak a tagjai.

A zsűri három külön- és egy posztumusz díjat is kiosztott, így összesen 14 praxist díjaztak. Minden körzet kapott előfizetést egy szakmai lapra. Az első három helyezett praxis Macskássy Izolda festményét kapta, valamint egy meghívást egy országos háziorvosi rendezvényre. Egy másik háziorvosi rendezvényre hívták meg a negyedik, ötödik és hatodik helyezettet. A pályázatot a tervek szerint idén is meghirdetnék - mondta a Független Hírügynökségnek Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet igazgatója. Az elismeréseket az egészségügyért felelős államtitkárságon adták át hétfőn Budapesten.

Az első helyezett, Hubert János tapolcai praxisa több tízezer voksot kapott a neten. A második legtöbb szavazatot, majdnem tízezret, Kozma Richárd mezőkövesdi háziorvos és munkatársai gyűjtötték be. Demeter Erzsébet és praxisa Szolnokról végzett a harmadik helyen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!