Magyarország

2011.02.18. 20:59

Nem kellene két egymást követő ciklus parlamentjének jóváhagyása egy alkotmánymódosításhoz

<p>Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága támogatta a Jobbik Magyarországért Mozgalom azon javaslatát, hogy az alkotmány módosítását ne kelljen két, egymást követő ciklus parlamentjének megszavaznia.</p>

A bizottság támogatta azt a javaslatot is, hogy a képviselők kétharmadának szavazata is elég legyen az alaptörvény módosításához. Egy most elfogadott döntés értelmében az Országgyűlés akár egy időben is tárgyalhatná mind az öt párt alkotmánytervezetét.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Gaudi-Nagy Tamás közleménye szerint miközben a Fidesz az ellenzékkel való együttműködés szükségességét hangsúlyozza, addig a valóságban az alaptörvény vitájában tevőlegesen résztvevő egyetlen ellenzéki párt, a Jobbik majd minden javaslatát érdemi indoklás nélkül söpri le az asztalról. A Jobbik az elmúlt napokban részt vett az alkotmányozás parlamenti vitájában, de most kiderült, hogy csak látszatvita zajlott. Ennek ellenére a Jobbik továbbra is bele fog folyni az érdemi munkába, hogy követelje a valódi rendszerváltozás és nemzeti önrendelkezés garanciáit megteremtő alkotmányos szabályok megalkotását. Ugyanakkor a normaszöveg-javaslat benyújtására nyitva álló méltatlanul rövid, mindössze egy hónapos határidő és a Fidesz részéről érezhető ellenállás a nemzeti érdekű ellenzéki javaslatok befogadásával kapcsolatban baljós képet vetít előre.

Rubovszky György, az alkotmány előkészítő eseti bizottság tagja pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: szokásukhoz híven az ellenzék tagjai a pénteki bizottsági ülésen sem képviseltették magukat. A KDNP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy a siófoki frakcióülésen a kormánypártok úgy döntöttek, a bizottság által elkészített alkotmánykoncepcióra csak iránymutató javaslatként tekintenek. Március 15-éig minden párt benyújthatja saját szövegtervezetét, minden képviselő számára nyitva van a lehetőség arra, hogy részt vegyen az alkotmányozásban.

A most elfogadott módosítás értelmében már lehetőség nyílhat arra is, hogy az Országgyűlés egy időben tárgyaljon mind az öt párt alkotmánytervezetéről. Rubovszky György szerint egy módosító indítvány értelmében az alkotmánnyal összefüggő törvényjavaslatokat nem szükséges bizottsági döntésnek megelőznie, hanem azok közvetlenül az Országgyűlés elé kerülhetnek. A bizottság döntött arról az indítványról is, amely szerint a jövőben a megválasztott képviselők kétharmadának szavazata lehet szükséges az alkotmánymódosításhoz - olvasható a Fidesz internetes oldalán.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!