Magyarország

2011.03.11. 19:22

12 pontról tárgyalnának a kormánnnyal a közszolgálati dolgozók

<p>Az új alkotmány garantálja a közszolgálat valamennyi területének függetlenségét a politikától, legyen felelős hazai közszolgálati jogpolitika és garantálják az elvégzett munkával arányos díjazást - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének 12 pontja, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra. Az utolsó pontban azt kérik, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalni a követeléseikről.</p>

Azért rögzítenék az alkotmányban a közszolgálat politikai függetlenségét, hogy "két évtizeddel a politikai rendszerváltozás után ne lehessen semmilyen politikai változás áldozata egyetlen közszolgálati dolgozó sem".

Követelik, hogy a közfeladatokat csak közszolgálati dolgozók láthassanak el, mert Magyarország sikerének elengedhetetlen feltétele a stabil, megbízható és magas színvonalú közigazgatási, közszolgálati munka.

A pontok között szerepel, hogy szüntessék meg közszolgálat szabályozásában lévő ellentmondásokat. Felelős hazai közszolgálati jogpolitikát követelnek, valamint azt, hogy a közszolgálatban dolgozók létszámát ne költségvetési döntések, hanem az ellátandó feladatok munkaerőigénye határozza meg.

Azt is akarja a szakszervezet, hogy a közszolgálatban a munkáltatói pozícióban az állam vagy az egyes önkormányzatok álljanak, mentesítsék az indokolatlan központosításoktól a közszolgálatot valamint a közszféra valamennyi alkalmazottjára terjedhessen ki a kollektív szerződések által biztosítható érdekvédelem.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!