Magyarország

2011.06.22. 12:48

300 ezerbe is fájhat egy piros lámpa

<p>Miskolc - Jövő hét péntektől, azaz július elsejétől akár 300 ezer forintra is megbüntethetik azokat az autósokat, akik nem kapcsolják be a biztonsági övet, vagy éppen fittyet hánynak a pirosnak és áthajtanak a tiloson.</p>

"Az Országgyűlés 2010. december 20-i ülésnapján elfogadott, és a Magyar Közlöny 2010. évi 200. számával kihirdetett egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CLXXII. törvény alapján július 1-től változik a közigazgatási bírsággal sújtható szabályszegések köre." - tudtuk meg dr. Gaskó Bertalan rendőr alezredestől, a B-A-Z. megyei RFK Kommunikációs Iroda vezetőjétől.

"A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény elmúlt év végén történt módosítása értelmében 2011. július 1-től a járművezető szervezetében a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol tilalmára („ittas vezetés") vonatkozó szabályokat megszegők közigazgatási bírság megfizetésére lesznek kötelezhetők. A törvénymódosítás szerint az ittas járművezetőkön túlmenően a fenti időponttól a megengedett legnagyobb sebességgel („gyorshajtás"), a biztonsági öv használatával, a továbbhaladás tilalmával („tilos jelzésen történő áthaladás") kapcsolatos rendelkezéseket megsértők személye ha közúti forgalomban történő ellenőrzés során a helyszínen megállapítást nyer, a hatóság eljáró tagja határozathozatal nélkül szabja ki a bírságot és döntését közli az elkövetővel. Ha az elkövető a jogsértés tényét nem vitatja, a döntéssel szemben fellebbezésnek nincs helye, amelyről az ügyfelet a helyszínen tájékoztatni kell."

Ezt írja a Magyar Közlöny

A további részletekkel kapcsolatban fellapoztuk az említett Magyar Közlönyt, ahol ezzel kapcsoltban - többek között - ezt olvashatjuk: 

"10. § (1) A Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) Az e törvényben, valamint külön jogszabályban és közösségi jogi aktusban, a megengedett legnagyobb sebességre („gyorshajtás"), a biztonsági öv használatára, a továbbhaladás tilalmára („tilos jelzésen történő áthaladás"), és a járművezető szervezetében a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol tilalmára („ittas vezetés") vonatkozó rendelkezések megsértői bírság fizetésére kötelezhetők.]

(2) A Kkt. 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1) bekezdés a)-j) pontjában foglalt valamely rendelkezés megsértőjével szemben 10 000 forinttól 800 000 forintig, a k) pontban foglalt esetben 10 000 forinttól 300 000 forintig terjedő bírság szabható ki. Az egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabandó bírságok, valamint a több jogsértő cselekmény vagy mulasztás esetén az ugyanabban az eljárásban kiszabható bírság maximális összegét külön jogszabály állapítja meg. Nincs helye bírság kiszabásának, ha a jogsértő cselekmény elkövetése óta két év eltelt (elévülés)."

(Még) nem jelent meg

Az viszont továbbra sem "tiszta", hogy mikor és miért 10 ezer-, és milyen helyzetben 300 ezer forint például egy be nem kapcsolt biztonsági öv, hiszen az ezzel kapcsolatos úgynevezett rendező jogszabály még nem jelent meg. Majd a gyakorlatban kiderül?


Még a víz után is jövedéki adót kell fizetni, ha képes elégetni a belsőégésű motor.


Miskolc - Személyi sérüléses közlekedési baleset történt Miskolcon az Ilona utcán szerdán délelőtt.

tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!