Magyarország

2011.12.05. 17:43

Lezárult az Önkéntesség Európai Éve

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Az Önkéntesség Európai Éve 2011 tapasztalatait foglalták össze a szakemberek az önkéntesek nemzetközi napján tartott záró rendezvényen hétfőn Budapesten.

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Az Önkéntesség Európai Éve 2011 tapasztalatait foglalták össze a szakemberek az önkéntesek nemzetközi napján tartott záró rendezvényen hétfőn Budapesten.

    Amikor egy éve, 2010. december 5-én "felvezették" az Önkéntesség Európai Évét, még nem tudták, mekkora munka és mennyi kihívás áll előttük - mondta Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Szépművészeti Múzeumban tartott záró rendezvényen Budapesten. Az 2011-es évet Magyarország az EU soros elnökeként nyitotta meg, ami nagy felelősség és kiváló lehetőség volt az ország számára. A többi között házigazdája lehetett az Önkéntes Turnénak, így egy héten át az önkénteseket ünnepelték; a Millenáris Park január 8. és 14. között megtelt "szolidaritással, önzetlenséggel, segítőkészséggel", s mindazzal az erénnyel, amely a civil társadalom erejét jelenti.

    Az ország megmutatta a nemzetközi döntéshozóknak, hogy a magyarok tisztában vannak az önkéntesség fogalmával és a mindennapi életben is gyakorolják azt. Önkéntes munkát az élet minden területén - egyebek mellett szociális, kulturális, oktatási, sport - végeztek, s ez olyan figyelmet kapott mind kormányzati, civil és vállalati részről egyaránt, mely kellő lendületet adhat a következő évekhez.

    Várakozáson felüli eredményeket hozott az év - hangsúlyozta F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. Felhívta a figyelmet néhány sikeres eseményre: az Önkéntes Turnén kívül az Önkéntesek Hetére, a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért kezdeményezésekre, valamint a júliustól novemberig tartó roadshow sorozatra, mellyel gasztronómiai és kulturális fesztiválokhoz csatlakoztak.

    Az emberek számára az önkéntesség fogalma érthetővé vált, nyitottak a bekapcsolódásra. Nagy kihívást jelenleg azonban a megfelelő számú és minőségű befogadóhely biztosítása az önkéntes munkára - összegezte az ügyvezető igazgató.

    Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet az ember szabad elhatározásból, egyéni választása és motivációja alapján, pénzügyi haszonszerzés nélkül végez azért, hogy más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálja - fogalmazott a fogyatékosságügyi miniszteri biztos. Bernáth Ildikó ismertette a Nemzeti Önkéntes Stratégia 2011-2020 céljait is: az önkéntes kultúra fejlesztése, valamint a hátrányos helyzetű csoportok integrációjának elősegítése, a speciális célcsoportok - a többi között nyugdíjasok, tartósan munkanélküliek, fiatal pályakezdők - bevonása az önkéntességbe. A jogszabálytervezetet 2012. január 5-ig lehet véleményezni az[email protected] címen. A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Önkéntességért Díjat kíván alapítani a tevékenység presztízsének emelése érdekében.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!